Vesti
Društvo i ekonomija
Šoškić: Inflacija od marta na minimumu
02.03.2012. 20:00
Izvor: Blic
Šoškić: Inflacija od marta na minimumu
Međugodišnja inflacija se u januaru, nakon 15 meseci, vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja i iznosila je 5,6 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije
Pad međugodišnje inflacije će se, prema proceni NBS, nastaviti i u naredna dva-tri meseca, prvenstveno zbog baznog efekta visokih mesečnih stopa inflacije s početka prethodne godine i administrativnih ograničenja trgovačkih marži.
"Očekujemo da će međugodišnja inflacija biti na minimumu u martu ili aprilu, kada bi trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja", izjavio je guverner Dejan Šoškić.
On je dodao da je „pad inflacije koji traje još od maja prethodne godine bio, pre svega, rezultat pada troškovnih pritisaka na cene hrane i niske agregatne tražnje".
"Monetarna politika je, sa svoje strane, kroz povećanje referentne kamatne stope krajem 2010. i početkom 2011. i zauzdavanjem rasta inflacionih očekivanja, uticala da se znatno umanji prenos poskupljenja hrane na ostale cene", rekao je Šoškić.
Kako je navedeno, dolazak nove poljoprivredne sezone, veći rast regulisanih cena nakon izbora i prestanak važenja uredbe o ograničavanju trgovačkih marži dovešće do vraćanja inflacije ka cilju početkom trećeg tromesečja ove godine.