Vesti
Društvo i ekonomija
Hoće li taj status kandidata da mi nađe posao?!
04.03.2012. 14:00
Izvor: alo
Hoće li taj status kandidata da mi nađe posao?!
“Živim sa mužem i sedmoro dece u jednom kućerku u Mirijevu. Nemam kupatilo i moram da grejem vodu kako bih mogla da okupam decu.
Pre dva meseca, isekli su mi struju jer je stigao račun od 135.000 i sada čak i tu vodu moramo da grejemo na drva. Imam 42 godine i ne znam šta je to lep život”, kaže Rada Mihailović Marković, prodavačica mimoza u Knez Mihailovoj ulici. Ona mesečno prima socijalnu pomoć u iznosu od 13.000 dinara, ali to ni izbliza nije dovoljno da se preživi. Ova prodavačica cveća u svojoj ispovesti za “Alo!” objašnjava kako je to preživljavati s ovako malim primanjima.
Kako zarađujete za život?
- Prodajemo mimoze i muž i ja. Imamo sedmoro dece, a četvoro ide u školu. Primam socijalnu pomoć 13.000 dinara, ali s tim ne možemo ništa. Muž mi ne radi jer je pre 19 godina dobio otkaz i od tada je jako teško. Isekli su mi struju pre dva meseca jer je stigao račun od 135.000 dinara, a ja nemam od čega to da platim. Nemam ni za garderobu za decu, a ne mogu prljavi i pocepani da idu u školu. Kako biste vi sa 13.000 i devet članova porodice preživeli mesec? Šta prvo da platim, telefon, vodu ili struju? Pa za nas devetoro dnevno moram da kupim najmanje sedam vekni hleba! Da mi nema mimoza, ne znam kako bih preživela.

Koliko zaradite novca od prodaje mimoza?
- Zaradim oko 2.000, muž oko 1.000 dinara dnevno. Jedan buket košta 100 dinara, pa ako prodamo zajedno između 20 i 30 uspemo nekako da se izborimo i preživimo još jedan dan. Ipak, kad se sve zbroji, moram da platim komunalije, da kupim hranu, da deci obezbedim koliko mogu - da se obuku, da imaju sveske i olovke za školu. Jako je to sve teško s prihodima koje imamo.

Kako živite otkad su vam isekli struju?
- Ionako nemamo kupatilo, pa moram da grejem vodu za kupanje. Otkad su nam isekli struju, i to je problem, pa moramo da se snalazimo za drva da bismo bilo šta ugrejali. I ručak kuvam na drva koja sakuplja moj sin od 17 godina, i to tako što ide po kontejnerima i pronalazi ih. Socijalni radnik je bio kod nas, video je kako živimo i ništa nam nije pomogao. Trenutno nam je glavna briga kako da prikupimo novac da platimo struju jer ne možemo dalje da živimo u ovakvim uslovima.
Pomažu li vam deca?
- Pomažu koliko mogu. Imam ih sedmoro i nisu svi odrasli. Sećam se kako su na sve strane pozivali “rađajte decu, rađajte decu, vlada bela kuga”. Ja rodim sedmoro, a njih baš briga kako ću da ih prehranim.
Jeste li ikada bili na nekom godišnjem odmoru?
- Nigde ne idem jer nemam od čega. U braku sam 23 godine sa svojim suprugom i ne znam šta je to dobar život. Dve ćerke su mi udate, ali su i dalje kod mene, pa moram i o njima da brinem. Bez para ne mogu da odem ni na običan piknik na Adu Ciganliju, a kamoli nešto drugo. Žao mi je, i muž i ja smo mladi, a ništa od lepog života nismo iskusili.
Kako na vas utiče to što je Srbija dobila status kandidata za EU?
- Ne znači mi ništa. Mi tražimo nekog na vlasti ko će da bude uz nas, da nam pomogne. Šta meni može da znači taj status kad nemam drva, isključena mi je struja, jedva sastavljam kraj s krajem. Ja ostajem sa svojim mukama i dalje. Socijalni radnik koji je bio kod nas i video u kakvim uslovima živimo ništa ne preduzima. Kaže „sposobni ste za rad“, ali ko će da me zaposli? ’Oće li taj status kandidata da mi nađe posao? Zar vi mislite da ja ne bih volela da imam normalan posao umesto što prodajem mimoze na ulici.

Dosta sam glasala za džabe!

Da li pravite razliku među političarima? Da li glasate na izborima?
- Glasala sam ranije, ali više neću. Ranije sam glasala za one koji nam daju kilogram šećera, brašno i zejtin, za one koji su nas potkupljivali. Sad neću ni za koga da glasam šta god da mi daju. Nemam više poverenja ni u koga. Svi nas teraju da glasamo da bi neko seo u fotelju, obećavaju ti kule i palate, a kad dođe vreme da se uradi nešto od onoga što je obećano, svi se prave blesavi. Vuk pojeo magarca, a s punim pravom traže da se plati struja, telefoni, komunalije - od čega? Niko te ne pita.

Želja: Da stanu poskupljenja

Šta očekujete u budućnosti?
- Očekujem da će da prestanu ova poskupljenja. Nadam se da će moja deca moći da žive normalnim životom. Iako su siromašni, nikad im nisam dala da kradu, ja bih im prva ruke odsekla da tako nešto pokušaju. Radimo pošteno, pa šta nam bog da.