Vesti
Društvo i ekonomija
„Fijat 500L“ preko Bara i Salerna stiže u SAD
09.03.2012. 12:00
Izvor: Blic
„Fijat 500L“ preko Bara i Salerna stiže u SAD
„Fijat“ je već sklopio ugovor sa „Grimaldi grupom“ iz Napulja o prevozu brodovima srpskog „fiće” u SAD, piše italijanski list “Il Denaro”.
“Fijat 500L” ići će do Amerike preko luka u Baru i italijanskom gradu Salernu. Preko Bara će ići 90 odsto izvoza iz Kragujevca u ceo svet, a očekuje se da u prvih godinu dana ovim putem bude izvezeno oko 90.000 vozila.
Kako je “Blic” pisao, srpski „fića” će do Bara ići kompozicijama “Železnica Srbije”. Italijanski mediji navode da će „Fijat“ u Kragujevcu sredinom sledeće godine početi proizvodnju i produžene verzije modela 500L, koji će biti duži za 20 centimetara i imaće sedam sedišta.
Italijanski mediji navode da će izvoz preko luke u Baru biti kasnije povećan na 150.000 vozila, a u roku od tri godine i na svih 200.000. Prema navodima “Il Denara”, iz Bara bi nedeljno trebalo da isplovljavaju dva-tri broda natovarena srpskim „fićom”.
U fabrici Fijata u Kragujevcu spremni za još jedan model
- U Kragujevcu je moguće proizvoditi više od jednog modela. Drugi model koji bi mogao da se proizvodi u Srbiji je bilo koji od manjih ili vozila srednje veličine iz „Fijat“ grupe, uključujući i „Krajsler“ - rekao je za “Volstrit džurnal” Aleksandar Ljubić, član borda direktora “Fijat automobila Srbija”.
I drugi strani mediji posvetili su veliku pažnju predstavljanju “fijata 500L” u Ženevi. Automobil koji će se proizvoditi samo u Kragujevcu američki “Volstrit džurnal” naziva “šansom ‘Fijata’ da se vrati na put profita na evropskom tržištu”. Ovaj list navodi da se radi o automobilu “idealnom za mlade porodice”.
Američki list navodi da je 500L „Fijatov“ adut u žestokoj borbi sa „Pežoom“, „Opelom“ i „Fordom“ na evropskom tržištu, gde profiti opadaju. „Fijat“ je, zajedno sa „Ferarijem“ i „Maseratijem“, imao na evropskom tržištu operativni gubitak od 500 miliona evra, a analitičari navode da bi ulazak na tržište monovolumena modelom 500L mogao da ubrza oporavak italijanske fabrike u Evropi.
Tržište manjih monovolumena je treće u Evropi, sa 1,6 miliona prodatih vozila godišnje, navode u “Volstrit džurnalu”. Ovaj list piše da će niži troškovi proizvodnje u Srbiji biti značajan činilac u boljem poslovanju „Fijata“, te da se zbog toga ova kompanija opredelila da novi model proizvodi baš u Kragujevcu.