Vesti
Društvo i ekonomija
Za "bebeću stvar" 130.000 potpisa!
09.03.2012. 20:00
Izvor: B92
Za "bebeću stvar" 130.000 potpisa!
Beograd -- Inicijativu za ukidanje PDV-a i smanjenje marži na hranu i opremu za bebe potpisalo je najverovatnije više od 130.000 građana Srbije.
Prebrojavanje potpisa je u toku, a sredinom iduće nedelje inicijativni odbor na čelu sa Fondom B92 predaće ih Narodnoj Skupštini Srbije.
Prikupljanje potpisa za ukidanje PDV-a i smanjenje marži na bebi hranu i opremu je završeno, potpisi se još uvek prebrojavaju, a za sedam dana prikupljeno je četiri ili pet puta više od 30.000 potpisa, koliko je zakonski potrebno da bi vlasti razmotrile narodnu inicijativu.
Ipak mnogi koji nisu imali vremena da se potpišu u zakonskom roku, a žele da obnaroduju želju za ukidanjem ove vrste nameta to će moći da urade na internetu.
Njihovi potpisi neće stići u Skupštinu, ali će pokazati značaj ukidanja PDV-a i smanjenje marži na pelene i druge neophodne stvari za prve dane života budućih građana ove zemlje.
Liste potpisnika počele su da stižu u prostorije članica Inicijativnog odbora, Fonda B92, servisa Halo beba, portala Bebac.com, udruženja Roditelj i Mreže organizacija za decu Srbije, ali će se tek početkom sledeće nedelje, kada pristignu svi potpisi iz svih krajeva zemlje, znati precizno koliko je onih koji su podržali inicijativu.
"Ovo je praktično referendum sa najubedljivijim rezultatima koji obavezuju i izvršnu vlast u liku Vlade Republike Srbije i zakonodavnu vlast, odnosno Narodnu skupštinu Republike Srbije da u najkraćem roku urade svoj deo posla - ograniče marže na opremu, odeću i hranu za bebe i ukinu PDV na ove proizvode. Siguran sam da će u Skupštini aklamacijski biti usvojena želja građana da se učini još jedan napor kako bi se poboljšao kvalitet odgajanja novih naraštaja i dala šansa obnovi zemlje novim generacijama”, rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.
On je dodao da akcija ne promoviše zamene za majčino mleko, već "upravo obrnuto, promoviše i što duži period dojenja, koje je najzdravije za bebe, kao i sve druge oblike zdravog, odgovornog i dostojanstvenog odgajanja dece”.
Nakon pristizanja i prebrojavanja svih lista s potpisima iz cele Srbije, članovi Inicijativnog odbora će sledeće nedelje uručiti potpise preko građana Narodnoj skupštini Republike Srbije.