Vesti
Društvo i ekonomija
Turske investicije uskoro u Srbiji
12.03.2012. 20:00
Izvor: RTS
Turske investicije uskoro u Srbiji
Turska planira značajne investicije u Srbiji u narednom periodu, najavio ambasador te zemlje u Beogradu Ali Riza Čolak na srpsko - turskom poslovnom forumu. Srbija u 2011. godini imala rekordni izvoz u Tursku, rekao potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.
Na trećem srpsko-turskom poslovnom forumu turski ambasador u Beogradu Ali Riza Čolak najavio je da ta zemlja planira velike investicije u Srbiji.
Turski privrednici istakli su da su zainteresovani za ulaganje u privredu - tekstilnu industriju, građevinarstvo i prehrambenu industriju, kao i Koridor 10 u Srbiji odnosno izgradnju hotela i drugih turističko - ugostiteljskih objekata od Beograda do Niša i Dimitrovgrada.
Posebno je ukazano da bi trebalo povećati robnu razmenu i poboljšati ekonomske odnose dve zemlje.
"Popularnost turskih serija u Srbiji je dobra podloga i podsticaj turskim privrednicima da investiraju u Srbiju", rekao je ambasador Čolak ističući da je velika gledanost turskih serija "dokaz velike sličnosti u shvatanju porodičnih odnosa" i da je "Srbija prijateljska zemlja koja je pokazala da voli i ceni Tursku".
Čolak je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa ranijim najavama da su Turci zainteresovani da grade Koridor 11, odgovorio da će sve zavisiti od pregovora predstavnika države i privrednika.
Na skupu je istaknuto da je Turska 16. najveća svetska ekonomija, koja je uprkos svetskoj ekonomskoj krizi u 2011. godini imala privredni rast od osam odsto.
Povodom ranijih pisanja medija da je "Turkiš erlajnz" najzainteresovaniji za "Jat ervejz", ambasador je naveo da o tome mogu jedino da pregovaraju dve aviokompanije i da tu odlučuju samo privredni intresi.
Čolak je istakao da postoji interes da se pojača avio veza između Beograda i Istanbula i da je turska aviokompanija najavila da će pojačati letove sa sedam na 10 nedeljno, kao i da bi u letnjem periodu moglo da ih bude i više, uz veći broj čarter letova.
On očekuje da će i srpska aviokompanija povećati broj letova za Istanbul.
Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da "ni Srbija nije prošla kroz ekonomsku krizu klečeći" i da može Turskoj da bude ravnopravan partner.
On je istakao da Srbija ima komparativne prednosti u oblasti poljoprivrede, automobilske industrije i proizvodnji auto - delova, metalnoj i elektro industriji, hemijskoj industriji, farmaciji, sektoru informacionih tehnologija, energetici i drugim.
Vesović je naglasio da se u Srbiju u prethodnih šest - sedam godina slilo oko 10 milijardi dolara stranih investicija, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, a u 2011. godini milijardu i po dolara, što je možda najbolji rezultat od zemalja Jugoistočne Evrope.
Prema njegovim rečima, Srbija je u 2011. godini imala rekordni izvoz u Tursku, koji je duplo veći u odnosu na 2010. godinu, ali je prošle godine uvoz iz Turske bio dva i po puta veći od izvoza.
Vesović je rekao da je u prethodnom periodu bilo malo investicija iz Turske, koja je značajno investirala u zemlje poput Bugarske i Rumunije.
Podsetio je i da Srbija ima generalni trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom i naveo da bi na osnovu njega dve zemlje mogle da imaju mnogo više zajedničkih ulaganja.
Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković istakao je da Srbija od zemalja u regionu ima najbolje uslove za investicije i da će u dogovoru sa turskim privrednicima rešiti sve administrativne prepreke za njihov masovniji dolazak u Beograd.
Generalni sekretar Udruženja privrednika SITA Nedžad Kačapor rekao je da je poznato da oko 300.000 turskih firmi koje se bave logistikom prolaze kroz Srbiju godišnje i da "ne postoji nijedno adekvatno mesto na kojem bi mogli da se odmore i prespavaju".
Kačapor je istako da je Srbija, takođe, interesantna za turske privrednike zbog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom i mogućnosti izvoza na to tržište bez carina.
Privredna komora Beograda i Udruženje SITA organizovali su treći srpsko-tursko poslovni forum.
Tursku privrednu delegaciju čini oko 40 privrednih društava, koja obavljaju delatnost u sektorima građevinarstva, tekstila, prehrane, mašinske, metalske, hemijske industrije, proizvodnje nameštaja, izdavaštva, informatičkih tehnologija i telekomunikacija.