Vesti
Društvo i ekonomija
"Glavobolje" zbog izborne godine
13.03.2012. 20:00
Izvor: RTS
"Glavobolje" zbog izborne godine
U godini u kojoj se održavaju izbori, privrednike najviše brine mogućnost da stanu reforme uslova poslovanja. Od nove vlade očekuju da ukine nepotrebne procedure i smanji sivu ekonomiju.
Privrednici strahuju da će predizborna kampanja dodatno usporiti izlazak iz krize. Od nove vlade očekuju da stane na put nelegalnim tokovima privrede i ukine komplikovane procedure koje koče poslovanje.
Zastava Evropske unije ispred državnih institucija ne znači automatski bolje uslove poslovanja u Srbiji. Privrednici ukazuju na to da im vreme potrebno za dobijanje dozvola i saglasnosti jede profit.
"Srećan sam što smo dobili status kandidata, ali i u Evropskoj uniji postoji cunami propisa i ukoliko se u Srbiji procedure ne pojednostave pre primene novih, biće problema", kaže Ernst Bode, generalni direktor "Meser Tehnogasa".
Prema njegovim rečima, procedure su duge, komplikovane i oduzimaju i vreme, i novac, i živce.
"Mislim da su naše zahteve do sada svi čuli, ali ne znam zbog čega ih ne rešavaju - da li im nedostaje znanje ili energija", kaže Bode.
Izvesno je, unapred znaju privrednici, da će dosta energije biti potrebno da se reši i stara boljka – siva ekonomija.
"Da bi se povuklo više u budžet iz realnog sektora, mora da se optereti siva ekonomija, a ne samo bela, morala bi da se srede opterećenja privredi i da se daju podsticaji poljoprivredi", kaže Slobodan Petrović, direktor "Imleka".
Privrednici se slažu da nije lako uskladiti predizborna obećanja i ono zaista može da se uradi kada izbori prođu. Međutim, predstojeći izbori su specifični, jer se održavaju usred krize, što znači da ne bi trebalo da se gubi vreme potrebno za privlačenje stranih investitora.
"To što su političari preokupirani za vreme kampanje može da utiče na usporavanje reformi. Važno je da se i za to vreme postigne napredak i da nakon formiranja nova vlada odmah nastavi sa reformama", kaže Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Srbiji.
Istraživanja ukazuju na strahovanja privrednika od toga da će predizborna kampanja dodatno usporiti izlazak iz krize. Čak 55 odsto anketiranih privrednika očekuje loše prognoze privrednih kretanja, a samo četiri odsto njih računa na poboljšanje uslova privređivanja.