Vesti
Društvo i ekonomija
Miodrag Kostić: Reforme hitno, ovako više ne može
15.03.2012. 12:00
Izvor: Blic
Miodrag Kostić: Reforme hitno, ovako više ne može
MK grupa u vlasništvu Miodraga Kostića danas obuhvata 35 preduzeća koja posluju u Srbiji, Ukrajini, Rusiji i Belorusiji. Tokom godina krize Grupa je u proseku rasla dvadesetak odsto godišnje, a njen vlasnik i predsednik Miodrag Kostić u razgovoru za „Blic“ kaže da je ključ uspeha građenje biznisa korak po korak, bez zaletanja u pogrešne izvore finansiranja. Poslednja investicija bila je kupovina Mesne industrije „Karneks“.
- Jedan od najvećih problema u privredi već duže vreme jeste velika i loša administracija. Uprkos nekada i dobrim odlukama sa vrha, kad treba one da se sprovedu, bilo da je to sprovođenje uredbe ili procedura za dobijanje saglasnosti, nastane zastoj. Idealno bi bilo da nova vlada iskoristi period pridruživanja EU i da se uhvati u koštac sa sistemskom reformom. Nezavisno od toga kako će se evropska privreda oporavljati, trebalo bi prvo da uredimo naše dvorište. Potrebno je da nova vlada promeni hodogram, način kako se primenjuje svaka odluka. Naša birokratija je nasleđena iz SFRJ, a tada smo živeli u drugačijem društvenom i političkom sistemu. Novonastale okolnosti zahtevaju drugačije funkcionisanje, skraćene procedure i delegiranje odgovornosti na niže nivoe u hijerarhiji.
Više od deceniju imamo novi društveni i politički sistem, težimo kapitalizmu, pa se malo toga promenilo. Zašto bi nova vlada išta menjala?
- Svi pokazatelji nivoa ekonomske razvijenosti naše države ukazuju na to da je došao ključni čas za reforme i da bi bilo koja sledeća vlada morala biti reformska. Pogledajte, na primer, našu penzijsku strukturu. Među penzionerima se nalaze i oni koji imaju redovnu starosnu penziju u 55. godini života. Ne može jedan zaposleni da radi za jednog čoveka u administraciji i za još jednog penzionera. Od 1,8 miliona penzionera u Srbiji, šestina je mogla da radi još 10 ili 12 godina. Ovaj model jednostavno više nije održiv.