Vesti
Društvo i ekonomija
NIS: Gorivo poskupelo zbog rasta cene sirove nafte
15.03.2012. 20:00
Izvor: Blic
NIS: Gorivo poskupelo zbog rasta cene sirove nafte
Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je danas da je na povećanje cene goriva na NIS-ovim pumpama od dva i po do tri dinara po litru najviše uticao rast cene sirove nafte na svetskom tržištu.
Kako su naveli u NIS-u, cena sirove nafte na svetskom tržištu od početka godine povećana je za 15,53 odsto, a na poskupljenje goriva uticalo je i slabljenje dinara prema dolaru od 3,99 odsto i 6,65 odsto prema evru tokom prva dva meseca ove godine.
Iz NIS-a su podsetili da su cene goriva poslednji put povećali u utorak, 13. marta, tako da jedan litar dizela D-2 košta 141 dinar, cena litra benzina BMB 95 je 144 dinara, a evrodizela i evro BMB 95 po 149 dinara.
Na novoformirane cene, istakli su u NIS-u, u velikoj meri utiču i akcize na naftne derivate u Srbiji, koje su među najvećima u regionu.
Srbija spada u red zemalja sa najvećim uticajem svih poreskih obaveza na visinu cena goriva u iznosu od 41,9 odsto, što je, kako su istakli u NIS-u, 17 odsto više od proseka u regionu.
"Kao i mnoge kompanije u Evropi, NIS je prinuđen da koriguje svoje cene u skladu sa realnim tržišnim kretanjima. Najnovije korekcije uslovljene su prilikama na globalnom svetskom tržištu naftnih detrivata, ali isto tako i situacijom na domaćem tržištu", kazali su u toj naftnoj kompaniji u vlasništvu ruskog Gaspromnjefta.