Vesti
Društvo i ekonomija
Uskoro remont vojnih letelica?
20.03.2012. 20:00
Izvor: RTS
Uskoro remont vojnih letelica?
Srbija u prošloj godini ostvarila rekordan izvoz naoružanja i vojne opreme u iznosu od 250 miliona dolara, rekao ministar Dragan Šutanovac posle susreta sa ukrajinskim kolegom. Razgovaralo se o remontu srpskih vojnih letelica i mogućnosti zajedničkog razvoja i plasmana vojne opreme na treća tržišta.
Ministri odbrane Srbije i Ukrajine, Dragan Šutanovac i Dmitar Salamatin, razgovarali su u Beogradu o remontu srpskih vojnih letelica i mogućnosti zajedničkog razvoja i plasmana proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme na treća tržišta.
Šutanovac je rekao da je Srbija zainteresovana za modernizaciju transportnog aviona "AN 26" i ruskih helikoptera "MI 8", "MI 17", "MI 24" i "MI 35".
On je istakao da je Vojno-tehnički institut razvio više proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme, uključujući i bespilotne letelice, i da želimo da sa tim proizvodima zajednički nastupimo na trećim tržištima.
"Pored dosadašnje saradnje u oblasti remonta i modernizacije, očekujemo da udružimo zajedničke snage u plasman proizvoda na treća tržišta", rekao je ministar odbrane.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je velesila u izvozu naoružanja i vojne opreme i "jako je interesantna za razvoj srpske odbrambene industrije".
Šutanovac je dodao da je Srbija u prošloj godini ostvarila rekordan izvoz naoružanja i vojne opreme u iznosu od 250 miliona dolara, a da je u poslednje četiri godine vrednost ugovorenih poslova iznosila 1,5 milijardi dolara.
Šutanovac je rekao da je zadovoljan što je ukrajinski ministar, "u relativno kratkom mandatu prvo posetio Rusiju, pa Srbiju", ocenivši da i to govori o velikom uzajamnom poštovanju.
Prema njegovim rečima, današnja poseta je rezultat dogovora postignutih prilikom posete Ukrajini predsednika Borisa Tadića, u novembru prošle godine.

Školovanje oficira i kadeta
Šutanovac je istakao da Srbija i Ukrajina nemaju nijedno otvoreno pitanje, "što nam dalje olakšava saradnju u oblasti odbrane i vojnu saradnju".
On je istakao da je sa ukrajinskim kolegom razgovarao o saradnji u oblasti vojnog školstva, obuke i zajedničkih vežbi i manevara pripadnika dve vojske, kao i o vojno-tehničkoj saradnji.
"Postoji obostrana potreba da se naše jedinice pripremaju, kako u Srbiji tako i Ukrajini, da imaju zajedničke vežbe", rekao je Šutanovac i dodao da postoji obostrano interesovanje za školovanje oficira i kadeta u obe države.
Ministar odbrane Ukrajine istakao da je u razgovoru sa srpskim kolegama obostrano zaključeno da "nema nijednog problema koji zajedno ne možemo da rešimo".
"Ne da nema problema, nego u budućnosti neće ni biti problema u saradnji između naših dveju armija", rekao je Salamatin, istakavši da je zadovoljan zbog sadržaja razgovora sa Šutanovcem.
Salamatin je, navodeći da se ukrajinska armija "nalazi u procesu velikih reformi", istakao da će pažljivo proučiti iskustvo Vojske Srbije u tom procesu.