Vesti
Društvo i ekonomija
Porodičnim biznisom do radnih mesta
21.03.2012. 20:00
Izvor: RTS
Porodičnim biznisom do radnih mesta
U Brzanu kod Batočine otvoren prvi pogon za reciklažu višeslojne ambalaže. Razvojem porodičnog biznisa, uz pomoć države, obezbediće se nova radna mesta, poručio predsednik Tadić prilikom otvaranja pogona.
Prvi pogon za reciklažu višeslojne ambalaže za napitke, koji godišnje može da preradi 7.500 tona takve ambalaže, otvoren je u Brzanu kod Batočine.
Investiciju od 2,5 miliona evra u novi pogon zajednički su obezbedili preduzeće iz Batočine "Brzan plast" i kompanija "Tetrapak".
Otvaranju novog pogona, prvog takve vrste na Balkanu, prisustovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar životne sredine Oliver Dulić, ambasador Švedske Krister Asp, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević i direktor "Tetrapaka" Brajan Makginis.
Predsednik Srbije Boris Tadić ponovo je pozvao na razvoj porodičnog biznisa u Srbiji, kao model koji, uz različite mere podrške države, može da obezbedi otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje.
Tadić je dodao da građani treba da se ponašaju društveno odgovorno i da, gde god je to moguće, razvrstavaju otpad i time doprinesu zaštiti životne sredine.
Za novi pogon u Batočini, Tadić je rekao da je dobar primer kako mala i srednja preduzeća iz Srbije mogu da ostvare saradnju sa velikim svetskim kompanijama, na šta je, istakao je, veoma ponosan.
Najveći problem današnjice, podsetio je Tadić, jeste nezaposlenost.
"Radna mesta su ta kojima teži čitav svet. 'Brzan plast', na primer, otvara 30 novih mesta, što je ogromna stvar", naglasio je predsednik Srbije.
"Danas otvaramo novi pogon u zelenoj ekonomiji kojim dobijamo samo dobro", naglasio je Tadić i poručio da je zelena ekonomija značajna zato što predstavlja visokotehnološki deo privrede koji zahteva više nivoa edukacije radnika i novi je kvalitet u privređivanju.
"Poslednjih godina imali smo značajne rezultate u ovoj oblasti zahvaljujući resornom ministarstvu i privrednicima koji su pronašli svoje mesto i perspekrivu u oblasti zelene privrede", dodao je Tadić.

Podizanje stepena ekološke odgovornosti
Prema Tadićevim rečima, novim pogonom firma koja prarađuje otpad uspostavlja novu kulturu u društvu i viši stepen odgovornosti građana prema životnoj sredini.
Direktor fabrike "Brzan plast" Rade Simić ocenio je da su tim pogonom stvoreni uslovi za novu vrstu reciklaže u Srbiji i za region.
Regionalni direktor grupacije "Tetrapak" Brajan Makginis rekao je da će novi pogon u Brzanu doprineti podizanju svesti stanovništva o značaju očuvanja životne sredine i Srbiji doneti standarde EU u toj oblasti.
Prema njegovim rečima, pogonom je omogućeno da se reciklira 250 miliona pakovanja godišnje, sa mogućim dupliranjem kapaciteta.
Tehnologija koja se primenjuje u pogonu u Brzanu, rekao je Makginis, predstavlja pilot-projekat u svetu i model koji bi trebalo da slede i druge zemlje.
"Verujem da otvaramo novo poglavlje u bici za zaštitu životne sredine, koje će dovesti Srbiju među lidere u toj oblasti", rekao je Makginis.
Fabrika "Brzan plast", osnovana pre 22 godine, bavi se reciklažom polietilena i PET ambalaže, a od danas i reciklažom višeslojne ambalaže od kartona.
Indirektno će, međutim, dovesti do otvaranja novih radnih mesta i u drugim opštinama u kojima će ljudi biti angažovani na prikupljanju ambalaže od kartona.
"Brzan plast" reciklira godišnje 20.000 tona otpada, a novo postrojenje recikliraće u prvom periodu 7.000 tona.