Vesti
Društvo i ekonomija
Vorlikova: Kompanije iz SAD zainteresovane za ulaganje u Srbiju
27.03.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vorlikova: Kompanije iz SAD zainteresovane za ulaganje u Srbiju
Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik izjavila je danas da je u proteklih šest meseci znatan broj američkih kompanija pokazao interesovanje za ulaganje u Srbiju, naročito u informacione tehnologije i obnovljive izvore energije, ali i u automobilsku industriju.
Vorlikova, koja je boravila u Novom Sadu povodom obeležavanja desetogodišnjice rada Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, izjavila je Radio-televiziji Vojvodine da iskustvo "Ju-es-stila" (US Steel) u Srbiji nije obeshrabrilo američke investitore.
Među američkim kompanijama zainteresovanim za ulaganje u Srbiju, kako je objasnila, postoji razumevanje za specifičnu situaciju u kojoj se "Ju-es-stil" nalazio, s obzirom na to da su gubitke u poslovanju izazvali uslovi na svetskom tržištu, a ne uslovi poslovanja u Srbiji.
Ona je najavila da bi tokom ove godine u Srbiji trebalo da, između ostalog, bude otvoren pogon kompanije "Džonson kontrols" za proizvodnju automobilskih sedišta.
Osvrćući se na pitanje održavanja izbora na Kosovu i Metohiji 6. maja, Vorlik je kazala da su SAD saglasne sa UNMIK-om da održavanje lokalnih izbora koje je raspisao Beograd nije izvodljivo niti prikladno.
"Što se tiče parlamentarnih izbora, građani Srbije širom sveta treba da glasaju i nadam se da će međunarodna zajednica pomoći u tom smislu", rekla je ambasadorka SAD.
Vorlikova je potvrdila i ranije spekulacije medija o tome da na mestu ambasadora SAD neće ostati do isteka mandata i najavila da će novi ambasador u Beograd doći najverovatnije tokom leta.