Vesti
Društvo i ekonomija
Proizvođači kamiona i autobusa imaju perspektivu
27.03.2012. 20:00
Izvor: Blic
Proizvođači kamiona i autobusa imaju perspektivu
Jubilarni 50. međunarodni salon privrednih vozila i prateće opreme ''Beotruck 2012'' otvorio je danas na Beogradskom sajmu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić istakavši da održavanje te manifestacije u veoma teškim ekonomskim uslovima dokazuje da domaći proizvođači kamiona i autobusa imaju perspektivu.
Na salonu, koji će trajati do 31. marta, učestvuje 155 izlagača iz 20 zemalja, rekao je Ćirić i dodao da je to najveći sajam tog tipa u ovom delu Evrope.
Ministar je rekao da se u mnogim zemljama zbog ekonomske krize otkazuju sajmovi privrednih vozila i da njega raduje činjenica što je Srbija ove godine uspela da organizuje "Beotruck 2012" u kome učestvuju svetski renomirani i domaći proizvođači, poput Fapa iz Priboja, Neobusa iz Novog Sada, Zastava kamiona i drugi.
Ćirić je rekao da održavanje tog sajma pokazuje i koliki značaj ima srpsko tržište u toj oblasti i podsetio da je Vlada Srbije i za ovu godinu obezbedila subvencije proizvođačima autobusa, kamiona i građevinskih mašina kako bi se očuvala ta industrija i radna mesta.

Italija važan investitor i partner
Dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, u čemu je Srbiji mnogo pomogla i Italija, pokazuje da je naša zemlja politički, ekonomski i bezbednosno stabilna, što je dobar signal za investitore, izjavio je Nebojša Ćirić.
Ćirić je, na predstavljanju novog udruženja italijanske privrede u Srbiji - Konfindustrija, rekao da je naša zemlja dobro mesto za investitore i da je lane bila lider u regionu po privlačenju stranih investicija.
On je rekao da italijanske investicije u Srbiji iznose više od milijardu evra, da 400 italijanskih kompanija posluje u našoj zemlji i zapošljavaju 20.000 radnika sa godišnjim obrtom od 2,5 milijarde evra.
Ćirić je istakao da je zajednička investicija "Fijata" i države Srbije najznačajnije italijansko ulaganje i za april najavio otvaranje nove fabrike "Fijata" u Kragujevcu, čime će izvoz kompanije dostići 1,3 milijarde evra, kada fabrika bude počela da radi punim kapacitetom.
On je naveo da su italijanski invetitori ulagali u gotovo sve grane srpske privrede dodajući da postoji veliki interes za ulaganje u srpsku energetiku, industriju guma, nameštaja, metalski sektor, agrar i prehrambenu industriju.
Ćirić je dodao da se očekuje i realizacija novih italijanskih investicije u Srbiju.
Prema njegovim rečima, Italija je drugi spoljnotrgovinski partner Srbije, posle Nemačke i razmena je prošle godine dostigla 2,2 milijarde evra.
Ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio istakao je da je Srbija sedište internacionalizacije italijanskog proizvodnog sistema i da postoji snažno prisustvo italijanske privrede, od malih i srednjih preduzeća do velikih multinacionalnih kompanija.
On je rekao da je unapređenje ekonomskog ambijenta u Srbiji od ključnog značaja za evropske integracije, kao i da je Italija oduvek pružala podršku Srbiji na putu ka EU.
Varikio je izrazio nadu da će pregovori Srbije o članstvu u EU početi do kraja godine.
On je podsetio i na posetu delegacije italijanske vlade na čelu sa premijerom Srbiji 8. marta, što je, kako je rekao, pokazalo koliki značaj Italija poklanja Srbiji.
Poslanik u parlamentu Italije Adolfo Urso rekao je da je Srbija za Italiju strateški važna zemlja o čemu svedoči i to da se realizuje više od 50 zvaničnih poseta tokom godine.
"Srbija ima malo tržište ali je za nas važna kao proizvodna platforma", rekao je Urso naglašavajući da je italijanskim preduzećima veoma važan Sporazum o slobodnoj trgovini koji naša zemlja ima sa Rusijom a ceni se i visokvalitetna radna snaga.
"Mi smo prvo ulagač, a zatim trgovinski partner i to dovoljno govori o tome u kom pravcu će Italija razvijati svoje poslovanje", rekao je Urso i naglasio da je dobijanje statusa kandidata Srbije još veći podstrek za dolazak italijanskih firmi iz MSP sektora.
Potpredsednik za organizaciju i udruženi marketing Konfindustrije Edoardo Garone rekao je da Konfindustrija već funkcioniše u BiH, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji.Ukupno broji 149.288 preduzeća sa oko 5,5 miliona zaposlenih i čini je 267 preduzetničkih organizacija.
Pruža razne usluge konsultantske prirode, povezuje sa potencijalnim partnerima, upoznaje članice sa zakonskim i fiskalnim sistemom u zemlji.
Na skupu je predstavnicima italijanskih preduzeća prezentovano i šta treba dalje raditi - ostvariti bolju saradnju sa finansijskim organizacijama u Srbiji, efikasnu saradnju sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza, pronaći prave partnere i menadžere i italijansku ambasadu u Beogradu smatrati značajnim osloncem u realizaciji posla.