Vesti
Društvo i ekonomija
Bivše radnike Železnica Srbije u protestu niko iz Vlade nije primio na razgovor
28.03.2012. 20:00
Izvor: Blic
Bivše radnike Železnica Srbije u protestu niko iz Vlade nije primio na razgovor
Oko 500 zaposlenih u preduzećima izdvojenim 2005. iz "Železnica Srbije", koji traže da se vrate pod okrilje železnice, oko 17 časova završili su protest ispred Vlade Srbije, u kojoj ih niko nije primio na razgovor.
Oni su od 12 časova blokirali taj deo Nemanjine ulice u smeru prema Železničkoj stanici, a saobraćaj se do prekida protesta otežano odvijao. Reč je o zaposlenima tri beogradske firme - preduzeća za železničko ugostiteljstvo i turizam "Želturist", društva za zaštitu od požara i obezbeđenje objekata i imovine "Fulprotekt" i Društva za održavanje zgrada.


Skup su organizovali članovi Unije sindikata preduzeća izdvojenih iz "Železnica Srbije", a predstavnik sindikata "Želturista" Zoran Stančić je rekao Tanjugu da predstavnike radnika niko iz vlade nije primio na razgovor. On je kazao da će ponovo biti organizovan protest, ali da će tek biti doneta odluka kada i gde.




Predsednik sindikata "Želturista" Željko Božić ranije je kazao Tanjugu da je njihov glavni zahtev da se što pre zakaže sastanak na kome bi se dogovorili o koracima koje treba preduzeti radi hitnog rešavanja statusa preduzeća izdvojenih iz Železnica Srbije.


U tri preduzeća ukupno je zaposleno više od 4.000 radnika, a te državne firme su od 2005. ostale bez imovine koja je pripala "Železnicama Srbije".
Predstavnici sindikata ističu da su radnici u veoma teškom materijalnom položaju i da se železnice u Hrvatskoj i Sloveniji nisu odrekle svojih ćerki firmi. Na protestu su bili i radnici "Glutina", pogona za preradu životinjskog otpada, koji traže isplatu zarada zaostalih od juna prošle godine.
U Železnicama Srbije je danas rečeno da status njihovih bivših preduzeća može da se reši tek nakon završetka restrukturiranja srpskih železnica i kroz privatizaciju.
"Železnice Srbije smatraju da je protest trebalo otkazati, jer se na taj način ne može postići nikakav cilj, niti rešavati status preduzeća, dok će istovremeno narušiti ugled ovih preduzeća i sindikata, ali i izazvati dodatne finansijske probleme", naglasio je direktor Medija centra železnice Nenad Stanisavljević.
"Budući status zavisnih preduzeća rešavaće se u saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvima, na kontrolisan način i uvažavajući realnost, uključujući i izradu kvalitetnog socijalnog programa", dodao je Stanisavljević. On je podsetio da je od 2005. osnivač tih firmi država, a da je proces restrukturiranja železnica u toku i da je neophodno da se u tim preduzećima izradi i realizuje Program ekonomske konsolidacije.