Vesti
Društvo i ekonomija
IKEA će u Srbiji zbog krize graditi samo jednu robnu kuću
30.03.2012. 12:00
Izvor: Blic
IKEA će u Srbiji zbog krize graditi samo jednu robnu kuću
Najavljeno ulaganje švedske „Ikee” u gradnju pet robnih kuća u Srbiji svešće se do 2015. godine na samo jedan objekat, saznaje „Blic”.
Kako stoji u pismu koje su predstavnici ove kompanije 19. marta poslali svim poslovnim partnerima, a u koje je „Blic” imao uvid, po novom planu „Ikea” će do kraja sledeće godine izgraditi po jednu robnu kuću u Beogradu i Zagrebu, a ostale planove u regionu zamrzava do daljeg. „Ikea” tvrdi da investicije nisu ugrožene, već su samo odložene.
- Zasad će se graditi robna kuća kod kvantaške pijace na Novom Beogradu, jer je „Ikea” već kupila prostor. Gradnja bi počela na jesen, kada se očekuje da će svi papiri biti gotovi. Međutim, ostali objekti po Srbiji će morati da sačekaju 2015. jer švedska kompanija nije zadovoljna uslovima na tržištu u Hrvatskoj i Srbiji - kaže dobro obavešten izvor „Blica”, i dodaje da i Hrvati do 2015. mogu da računaju samo na izgradnju robne kuće u blizini Zagreba.

Veliki planovi
„Ikea“ je planirala da u Srbiji investira oko 250 miliona evra u pet robnih kuća koje bi se gradile u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Otvorili bi oko 2.000 radnih mesta, odnosno oko 400 po robnoj kući. Kako ističu u toj kompaniji, na izgradnji objekata bilo bi angažovano najmanje 2.500 ljudi.
Milena Vujičić, portparol „Ikee” u Srbiji, kaže da za „Blic” da su investicije samo odložene, a da će ta kompanija kod nas izgraditi svih pet planiranih robnih kuća.
- Planiramo otvaranje dve robne kuće u Beogradu i po jednu u Novom Sadu, Nišu i centralnoj Srbiji. Trenutno odlažemo projekat tržnog centra u Beogradu kako bismo ubrzali otvaranje prve robne kuće. Od gradskih i državnih vlasti smo dobili uverenje da će sve administrativne procedure biti završene efikasno kako bismo gradnju započeli od jeseni ove godine, a objekat otvorili krajem sledeće - kaže Vujičić.
U pismu poslovnim partnerima stoji da su planovi modifikovani zbog uslova na tržištu.
- Tržišni uslovi za poslovanje centara u Hrvatskoj i Srbiji i dalje su izuzetno neizvesni. Napredovanje zagrebačkog projekta bilo je znatno usporeno. Tokom tog perioda, koje je bilo bitno duže od očekivanog, tržišni uslovi za poslovanje su se pogoršavali. Uslovi se u Beogradu možda razlikuju od Zagreba, ali su izazovi i poslovne neizvesnosti slične - navodi se u pismu.
Igor Štefanec, portparol „Ikee” u Hrvatskoj, objašnjava za „Blic” da se pod „lošim tržišnim uslovima” prvenstveno misli na uslove na tržištu šoping centara.
- To tržište veoma zavisi od poslovanja i planova partnera zakupaca. Globalna kriza, a posebno kriza u Evropi, jako je delovala na maloprodaju, te su zbog toga tržišni uslovi neizvesni - kaže Štefanec.
Na pitanje „Blica” da li je istina da je „Ikea” u Hrvatskoj imala problem i oko taksi na zemljište, naš sagovornik kaže da jeste bilo nelogičnosti u zakonodavstvu, ali da to nije primarno uticalo na odlaganje investicija.
- Kada smo kupili zemlju 2008, ta parcela je većim delom bila poljoprivredna, a manjim građevinska. Tu se javilo pitanje konverzije iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište, a zakon koji je važio 2008. u međuvremenu je promenjen. Zato dugo nismo znali kako se konverzija po novom zakonu računa, kao ni koliko će da košta - kaže Štefanec.
Prema rečima Štefaneca, i susedi očekuju da će prva robna kuća u Zagrebu početi s radom krajem 2013. U Hrvatskoj je, nakon Zagreba, „Ikea” planirala otvaranje još dve robne kuće u Splitu i Rijeci.
Iako predstavnici ove kompanije tvrde da su investicije samo odložene, izvor “Blica” ističe da je veliko pitanje da li će se dovesti do kraja.
- „Ikea” će ponovo raditi procene tržišta za 2015. godinu, pre nego što definitivno odluči da li će da realizuje izgradnju i ostalih objekata. To praktično znači da ako tada procene da se ulaganje ne isplati, od ostalih projekata neće biti ništa - zabrinut je naš izvor.