Vesti
Društvo i ekonomija
"Mišlen" investira 170 miliona evra u fabriku guma u Pirotu
03.04.2012. 20:00
Izvor: Blic
"Mišlen" investira 170 miliona evra u fabriku guma u Pirotu
Vlada Srbije i Opština Pirot potpisali su danas sporazum sa francuskom kompanijom "Mišlen" o investiciji od 170 miliona evra u fabriku "Tigar tajers" u Pirotu, kojom će biti otvoreno 700 radnih mesta do 2016.
Memorandum o razumevanju potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojsa Ćirić, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i direktor "Tigar Tajersa" Erik Fedi, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića.
Fedi je posle potpisivanja memoranduma rekao da će ova investicija omogućiti da se proizvodnja guma u Pirotu poveća sa sadašnjih osam na 12 miliona guma godišnje do kraja 2016. godine.
- Proširenje kapaciteta počeće početkom naredne godine, a prve gume iz novih proizvodnih pogona izaćiće sredinom 2015. godine - kazao je Fedi.
Prema njegovim rečima, najveći deo proizvodnje biće namenjen rastućem tržištu Rusije i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, kao i tržištima srednje i istočne Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

"Mišlen" zapošljava 109.000 radnika širom sveta
Kompanija "Mišlen" bavi se proizvodnjom i zaštitom guma za vozila i trenutno se nalazi na vodećoj poziciji na svim tržištima pneumatika i povezanih usluga. Ova kompanija zapošljava oko 109.000 radnika u 72 proizvodna postrojenja u 19 zemalja sirom sveta.
- Na ovaj način pripremamo se za planiran rast ovog segmenta tržišta od 30 procenata u narednih 10 godina - rekao je direktor "Tigar tajrersa" Erik Fadi.
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da sporazum o investiciji "Mišlena" predstavlja sigurnu budućnost za zaposlene u pirotskoj fabrici i njihove porodice.
- Želim da se zahvalim "Mišlenu" što je Srbiju i "Tigar" iz Pirota izabrao za svog partnera. Vi ste postali srpska kompanija i mi smo veoma ponosni zbog toga - kazao je Tadić.
Tadić je kazao da Srbija može da obeća da će u infrastrukturnom smislu Pirot još više približiti centralnim evropskim koridorima. On je dodao i dodao da je protekle godine Srbija bila zemlja sa najvećim nivoom stranih investicija u čitavom regionu.
- Tačnije, premašili smo nivo investicija koje su imale Hrvatska, Mađarska i Slovenija zajedno što je veliki uspeh, ali ni to nije dovoljno imajući u vidu potrebu građana Srbije za novim radnim mestima - rekao je Tadić.
Predsednik Tadić zahvalio se "Mišlenu" što je izabrao Srbiju i "Tigar" iz Pirota za svog partnera
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je rekao da je sporazum početak daljeg razvoja Mišlena u Srbiji.
- Vlada je zajednički uspela da ubedi "Mišlen" da nova investicija bude ovde u Pirotu. U prvoj fazi se očekuje investicija od 170 miliona evra i otvaranje 700 radnih mesta za ljude iz Pirota i ovog kraja - kazao je Ćirić.
On je dodao da očekuju da fabrika u drugoj fazi proizvodi i do 20 miliona guma godišnje.
- O tome smo razgovarali na sastanku sa rukovodstvom "Mišlena". Odluka "Mišlena" da upravo ovde investira, a ne u nekoj drugoj filijali širom sveta pokazuje i da Srbija kao država i Pirot mogu da ponude kvalitetnu radnu snagu, i dobre uslove - rekao je Ćirić.
Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio. Predsednik Srbije Boris Tadić je nakon potpisivanja sporazuma u Pirotu posetio Babušnciu, razgovarao sa građanima i posetio fabriku 'D Company". U Beloj Palanci je posetio fabriku dečje obuće "Obuća Pavle".