Vesti
Društvo i ekonomija
Udruženje: Moguća nestašica dizela na pumpama
04.04.2012. 20:00
Izvor: Blic
Udruženje: Moguća nestašica dizela na pumpama
Veliki broj benzinskih stanica u Srbiji narednih dana mogao bi ostati bez dizela D2, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) i apelovalo na nadležne institucije da što pre stvore uslove za ravnomernu isporuku dizela D2 svim učesnicima na tržištu, kako bi se sprečio taj poremećaj.
Sedam dana nakon prekida isporuke, sve je više natpisa „nema" na točionim mestima za ovo gorivo, a Naftna industrija Srbije (NIS) je obavestila kompanije članice UNKS-a, da ni narednih dana neće moći da preuzmu ugovorene količine dizela D2, navodi se u saopštenju UNKS-a i dodaje da NIS najavljuje obnavljenje isporuka tek za 15. odnosno 20. april.
UNKS je ukazao da je neophodna ravnomerna isporuku dizela D2 svim učesnicima na tržištu, jer mnoge benzinske stanice na svojoj teritoriji snabdevaju, na osnovu dobijenih tendera, krajnje korisnike kao sto su bolnice, službe hitne pomoći, pekare i slično.
"Mada zvaničnog obrazloženja nema, sasvim je izvesno da sva raspoloživa količina dizela D2 odlazi na benzinske stanice NIS-a, na koje je Uprava za agrarna plaćanja, Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, preusmerila celokupnu prodaju regresiranog goriva za poljoprivrednike", navodi se u saopštenju i podseća da se radi o 20 miliona litara evrodizela i 60 miliona litara dizela D2.
I u Udruženju privatnih benzinskih stanica kažu da Uredba Vlade o regresiranju goriva pomogla poljoprivrednicima, ali ne i naftnim kompanijama, jer zbog velike tražnje preti nestašica, a NIS preusmerava isporuke samo na svoje pumpe.