Vesti
Društvo i ekonomija
Proizvođači lekova: Moguća nestašica lekova zbog duga države
09.04.2012. 20:00
Izvor: Blic
Proizvođači lekova: Moguća nestašica lekova zbog duga države
Proizvođači lekova i predstavnici veledrogerija nisu prihvatili zaključak Vlade Srbije o merama za izmirenje dugova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) prema zdravstvenim ustanovama i zahtevaju da se taj dokument povuče, izjavio je danas predsednik Udruženja domaćih proizvođača lekova Dragomir Marisavljević.
Vlada Srbije usvojila je 29. marta Program mera za izmirenje dugova RFZO u 12 kvartalnih rata, onosno, u naredne tri godine.
Marisavljević je novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao, da je taj zaključak zasnovan na potpuno pogrešnoj premisi da su svi proizvođači lekova i sve veledrogerije dale saglasnost za otpis duga potraživanja za 40 odsto.
- Smatramo da to nije u duhu razgovora iz novembra 2011. gde se država obavezala da će sve dugove za lekove koji su isporučeni u toj godini izmiriti i finansijski održati RFZO u 2012. i 2013. godini - dodao je on.
Marisavljević je rekao da je, prema zaključku vlade, prva rata duga prema farmaceutskom sektoru trebalo da bude isplaćena 31. marta, što nije učinjeno.
Prema njegovim rečima, vlada je nametnula otpis duga od 40 odsto svim proizvođačima kojih je u Srbiji regostrovano 435 od kojih je 150 nosilaca dozvole za promet kao i oko 200 veledrogerija.
- Očigledno je da je fond RFZO nelikvidan i njegovo finansiranje nije održivo - istakao je Marisavljević i ukazao da je neophodno da država iz budžeta pomogne, kao što je u zemljama EU.
On je kao primere naveo Francusku i Nemačku gde trećinu plaćanja za lekove i lečenje finansira državni budžet.
Predsednik Grupacije veledrogerija pri PKS Miodrag Nikolić je, govoreći o lanjskom dugu koji je država prenela u 2012. godinu, istakao da se za lekove na recept duguje oko 19 milijardi dinara dok su obaveze bolnica za lekove i medicinski materijal 11 milijardi.
- Radi se o 30 milijardi dinara sredstava koje treba obezbediti za pokrivanje duga iz prethodne godine, kako zdravstvenih ustanova tako i fonda - rekao je on.
Prema Nikoliću, zaključak vlade od 29. marta je dobar, s jedne strane jer je usaglasio obaveze države dok je s druge, neprimenjljiv i štetan zato što ne postoji saglasnost proizvođača kako domaćih tako i inostranih i nameće obavezu apotekama koje su pozitivno poslovale da otpišu 5,2 milijarde dinara.
- Smatramo da država i vlada treba da razmisle i povuku ovaj zaključak kako bi nesmetano funkcionisao farmacetski sektor - istakao je on.
Direktor Udruženja inovativnih proizvođača lekova INOVIA Bojan Trkulja upozorio je da je neophodno da se svi vrlo ozbiljno ponašaju kako ne bi došlo do nestašice lekova na tržistu, što, kako kaže, nikome nije u interesu.