Vesti
Društvo i ekonomija
"Ibarska odlazi u istoriju"
10.04.2012. 12:00
Izvor: Mondo
"Ibarska odlazi u istoriju"
Ibarska magistrala će u narednih nekoliko godina otići u istoriju, kaže predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.
On navodi da su se realizacijom dugoročnog azerbejdžanskog kredita za finansiranje gradnje putne infrastrukture stekli uslovi da se radovi na toj za Srbiju vitalno važnoj saobraćajnici maksimalno ubrzaju.
Izgradnja tog autoputa, prema rečima premijera, predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu.
"Taj posao će obezbediti ravnomerni razvoj Republike na celoj teritoriji i pružiti priliku da se zaustavi dalji demografski pad kroz unapređenje uslova za život i rad svih građana Srbije. U najskorije vreme očekuje se posao za oko 850 radnika koji će biti angažovani na izgradnji deonica ovog autoputa", rekao je Cvetković.
On je dodao da Ibarska magistrala predstavlja jedan od najopterećenijih saobraćajnih pravaca na kome se godišnje desi najveći broj nesreća.
"Realizacijom ovog projekta Ibarska magistrala u svom negativnom kontekstu odlazi u istoriju, a jugozapadna i zapadna Srbija postaju deo mreže evropskih koridora kroz Srbiju", naglasio je Cvetković.
Azerbejdžan će, prema sporazumu o zajmu, Srbiji odobriti vrlo povoljan kredit vredan 308 miliona evra, na otplatu u periodu od 25 godina, uz poček od 36 meseci i godišnju kamatu od četiri odsto.
Zajam će omogućiti da već ove sedmice otpočnu radovi na deonici autoputa E-763 u Srbiji, od Ljiga do Požege u dužini od 40 kilometara, koji je sastavni deo Koridora 11 i trebalo bi da poveže Beograd sa južnim Jadranom.

Ibarska magistrala, koja bi uskoro trebalo da bude zamenjena pravim autoputem, građena je, inače, u periodu od 1960. do 1965. godine, sa ciljem da bude najkraća veza za automobilski saobraćaj između Srbije i Crne Gore i cetralne Srbije i Kosova i Metohije.
Oba kraka tog magistralnog puta, koji se protežu prema granici sa Crnom Gorom i ka Kosovu i Metohiji, duga su 542 kilometra i na tom putnom pravcu je skoncentrisana približno polovina stanovnika Srbije.
Kompletna rekonstrucija Ibarske magistrale do sada nikad nije obavljena, usled nedostatka novca i drugih razloga, a stručnjaci su odavno procenili da je pravo rešenje jedino izgradnja savremenog autoputa.