Vesti
Društvo i ekonomija
Povereniku pune ruke posla
10.04.2012. 20:00
Izvor: RTS
Povereniku pune ruke posla
Nacionalna pripadnost, invaliditet i pol, najčešći razlozi za diskriminaciju u Srbiji, a broj pritužbi zbog diskriminacije porastao je tri puta.
Najčešći osnov diskriminacije u Srbiji su nacionalna pripadnost, invaliditet i pol, tačnije ženski pol. U toku prethodne godine poverenicima za zaštitu ravnopravnosti upućeno je čak tri puta više pritužbi nego u 2010. godini.
Penzioneri Vojislav i Jefa Miletić iz beogradskog naselja Kotež zbog, kako kažu, dugogodišnje diskriminacije, obratili su se državnom povereniku za zaštitu ravnopravnosti.
"Ja imam malu penziju, ispod proseka Grada Beograda. Pisala sam za 4.000 dinara što imam pravo. Nisu mi još uvek to dali. Obratila sam se povereniku, očekujem da mi on reši problem", kaže Jefa.
"Kakava je to razlika između dve vrste penzionera redovnih i mi nesretnici, koji imamo penzije u drugoj republici ili drugoj državi", zamera penzioner Vojislav Miletić.
Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da je u prošloj godini pristiglo više od 349 pritužbi, što je za trećinu više u odnosu na prethodnu godinu.
"Mi smo u protekloj godini uputili veliki broj preporuka mera organima javne vlasti, za preduzimanje konkretnih mera koje treba da dovedu do suzbijanja i sprečavanja diskriminacije, da se otklone pojedine diskriminacione odredbe u opštima aktima", rekla je Petrušić.
Radi suzbijanja diskriminacije, državne službe sarađuju sa NVO sektorom, ali ta saradnja je nedovoljna a njihov odnos, moglo bi se reći, više je rivalski, nego partnerski.
Savetnik u Agencijoi za mirno rešavanje radnih sporova Olga Kićanović kaže da imaju 45 pravosnažnih izvršnih rešenja za mobing i nekoliko za diskriminaciju, za razliku od suda koji nema ni jednu.
Prema njenim rečima najčešći vid diskriminacije su žene u reproduktivnom periodu, a drugi vid je, kako je rekla, diskriminacija po osnovu pameti.
"Zato jer poznato je da je kod nas jedina sposobnost - podobnost. To je posebno izraženo u državnim organima, u javnom i državnom sektoru", rekla je Kićanović.
Najveće žrtve diskriminacije u našem društvu su žene, Romi i osobe s invaliditetom. Pripadnice ženskog pola imaju manje šanse za zapošljavanje i napredovanje.
Najbitnije je da se građani, kada prepoznaju diskriminaciju, ili bilo koje drugo protivpravno ponašanje, odmah obrate povereniku za zaštitu ravnopravnosti.