Vesti
Društvo i ekonomija
Markjone danas otvara pogon "Fijata" u Kragujevcu
16.04.2012. 14:00
Izvor: Blic
Markjone danas otvara pogon "Fijata" u Kragujevcu
Fabrika „Fijat automobili Srbija“ u Kragujevcu, zajednički projekat Vlade Srbije i italijanske automobilske kompanije, danas će biti svečano otvorena.
Svečanom otvaranju fabrike, u kojoj „Fijat“ ima 67 odsto a država 33 odsto udela, prisustvovaće premijer Srbije Mirko Cvetković i prvi čovek grupacije „Fijat-Krajsler“ Serđo Markjone. Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.
Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, više stotina hiljada kvadrata je pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi. Kao podrška FAS u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni „Fijatovi“ dobavljači i kooperanti - „Manjeti Mareli“, SIGIT, HTL i „Džonson kontrols“, koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici.
Generalni direktor FAS Antonio Čezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela “fijat 500 L” početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca. Markjone je na svetskoj premijeri “fijata 500 L” na Salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine „Fijat“ prodati 160.000 ovih automobila.