Vesti
Društvo i ekonomija
Svečano otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija"
17.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Svečano otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija"
Fabrika "Fijat automobili Srbija", projekat Vlade Srbije i italijanskog "Fijata" vredan oko milijardu evra, danas je svečano otvorena i očekuje se da značajno doprinese oporavku domaće privrede.
Premijer Mirko Cvetković, zvaničnici Srbije, generalni direktor grupacije "Fijat Krajsler" Serđo Markjone sa članovima top menadžmenta te kompanije prusustvovali su svečanom otvaranju fabrike automobila.
Generalni direktor Grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markjone je kazao da su ulaganja u fabriku bila oko milijardu evra, da je to vredna investicija za proizvodnju 200.000 automobila godišnje.
On je dodao da će do kraja godine biti uposleno 2.400 ljudi u FAS-u i oko 1.000 kod dobavljača.
Markjone je rekao da je ovo važan dan za fabriku, koji znači da su uspešno završene pripreme koje su trajale više od tri godine i znači novi početak za zajedničko ulaganje Vlade Srbije i "Fijata".
On je podestio da je redizajniran industrijski pogon u Kragujevcu, uvedena je najbolja tehnologija po najboljim standardima u procesu eliminisanja otpada i proizvodnja proizvoda najboljeg kvaliteta.
"To je više od modernizacije fabrike jer je taj deo grada postao perspetktivna industrijska zona. Formiran je industerijski park za smeštaj dobavljača", kazao je Markjone.
Model automobila 500L je, kako je dodao, ključan za fabriku u Kragujevcu i biće lansiran sledeće jeseni na komercijalno tržište, na tržište Evrope i preko okeana. Markjone je taj model nazvao "vodećim globalnim modelom za izvoz".
"Ta investicija je priznanje sposobnosti Srbije", kazao je Markjone posle svečanog predstavljanja modela 500 l i posebno se ovom prilikom zahvalio doskorašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću zato što je uspešno realizovana investicija u FAS.
"Fijat" u kragujevačkoj fabrici automobila ima 67 odsto kapitala, a Vlada Srbije 33 odsto.

Cvetković: Jedna od najmodernijih fabrika u svetu
Mirko Cvetković je na ceremoniji upriličenoj u fabričkoj hali rekao da će činjenica da se u Kragujevcu danas nalazi jedna od najmodernijih fabrika automobila na svetu podići međunarodni ugled Srbije i doneti profit "Fijatu" i državi, kao partneru. Cvetković je izrazio uverenje da će ova investicija biti podsticaj za niz komponentaša koji će, pored oko dve i po hiljade radnika u FAS-u, uposliti oko deset hiljada ljudi.