Vesti
Društvo i ekonomija
U štrajk stupa 10.000 zdravstvenih radnika
17.04.2012. 20:00
Izvor: Blic
U štrajk stupa 10.000 zdravstvenih radnika
Oko 10.000 zdravstvenih radnika, članova Sindikata lekara i farmaceuta od danas će biti u štrajku zbog uredbe Vlade kojom se plate zaposlenih umanjuju za 10 odsto.
Dr Dragan Cvetić, predsednik ovog sindikata, kaže da će poštovati minimalni proces rada zbog čega će lekari koji su u štrajku primati samo hitne slučajeve. U štrajku će biti lekari iz 22 zdravstvene ustanove u Beogradu, a neke od njih su četiri kliničko-bolnička centra, veći domovi zdravlja, Bolnica “Sveti Sava”, Porodilište “Narodni front”, klinički centri u Nišu, Kragujevcu, kao i pojedini zdravstveni centri širom Srbije.
Kao glavne razloge za štrajk SLFS navodi Uredbu o korektivnom koeficijentu kojom bi plate zdravstvenim radnicima bile smanjene na 90 odsto od sadašnjih mesečnih primanja.
- Prosečna plata u zdravstvu je oko 40.000 dinara. Lekarska plata je između 65.000 i 70.000 dinara, a skoro 80.000 zaposlenih je sa nižim stepenom obrazovanja čija je plata samo 25.000 dinara. U protekle četiri godine plata nam je uvećana za samo 8,7 odsto, pa je uredba Vlade o korektivnom koeficijentu nezamisliva - ističe Cvetić.
U Ministarstvu zdravlja navode da je najavljeni štrajk zastrašivanje zaposlenih dok traje predizborna kampanja. Kako kažu, štrajk predstavlja pokušaj da se zaustave neophodne reforme u zdravstvenom sistemu uvođenjem sistema nagrade prema radu.
- Sve mere koje preduzimaju Vlada Srbije i resorno ministarstvo u zdravstvenom sistemu imaju za cilj da se doprinese boljem zdravlju građana, ali i da se stvore uslovi za nagrađivanje prema radu kao jedinom parametru koji uvodi sistem pravičnosti među zaposlenima u zdravstvu - navode u Ministarstvu.
Štrajk SLFS podržaće i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikat sestara i tehničara, kao i Nezavisni sindikat zdravstva.