Vesti
Društvo i ekonomija
Američki "hameri" uskoro u specijalnoj brigadi Vojske Srbije
19.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Američki "hameri" uskoro u specijalnoj brigadi Vojske Srbije
U američkoj fabrici "AM General", privodi se kraju izrada 21 oklopnog vozila "Hamer" koji će biti isporučeni Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Donacija je rezultat dogovora Ministarstva odbrane i američkog sekretarijata za odbranu, koji je pokrenuo ministar odbrane Dragan Šutanovac prilikom posete SAD u avgustu prošle godine.
Očekuje se da prva vozila stignu u našu zemlju tokom leta, a primarana ideja Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije je da se vozila koriste za opremanje Specijalne brigade i obuku jedinica za angažovanje u mirovnim operacijama.
"Stručnu i administrativnu podršku u postupku obezbeđivanja vozila pružile su Kancelarija izaslanika odbrane i Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD u Beogradu, dok su sredstava za nabavku oklopnih vozila obezbeđena iz pomoći koju je Vojska Srbije dobila od Američkog fonda za međunarodnu pomoć (FMF)", stoji u saopštenju Ministarstva.
Ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović posetio je postrojenje fabrike „AM General“ koje se nalazi u saveznoj državi Indijani, i tom prilikom njeni predstavnici izrazili su zainteresovanost da posete kragujevačku fabriku „Zastava kamioni“ kao potencijalnog partnera u proizvodnji „Hamera“ u Evropi.
Podsetimo, kragujevački “Zastava kamioni” ponudili su Vojsci Srbije novo vozilo koje će moći da se koristi za prevoz ljudi, tereta, ali i kao sanitet. Kragujevčani su već razvili ovo vozilo, kako navode, po ugledu na poznati američki “hamer”.