Vesti
Društvo i ekonomija
U Srbiji 58 proizvoda sa zaštićenim poreklom
24.04.2012. 20:00
Izvor: Blic
U Srbiji 58 proizvoda sa zaštićenim poreklom
U Srbiji postoji 58 proizvoda sa oznakom geografskog porekla, izjavila je danas direktorka Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Branka Totić.
Na konferenciji o geografskom poreklu hrane i plasmanu takve robe na strana tržišta, ona je rekla da se prvenstveno radi o poljoprivrednim priozvodima, ali da tu ima i tradicionalnih odevnih predmeta i rukotvorina.
Neki od proizvoda koji imaju oznaku geografkog porekla su sremski kulen, petrovska klobasa, užička govedja pršuta, leskovački domaći ajvar, futoški kupus, staroplaninski kačkavalj, fruškogorski lipov med, kladovski kavijar, leskovačko rostilj meso.
Navodeći da je oznaku geografskog porekla ima i pirotski ćilim, Totićeva je istakla da treba raditi na tome da se tu potvrdu kvaliteta uključi što više proizovoda koji nisu poljoprivredni.
Ona je navela da prizvodi za zaštićenim geografskim poreklom imaju zavidan izvozni potencijal i da u svetu poslednjih godina na tržištu raste udeo proizvoda visokog kvaliteta sa dobrom reputacijom.
Proizvodi za zaštićenim poreklom su, prema rečima Totićeve, očuvanje nacionalnog identiteta, a imaju i izuzetnu važnost za turističku ponudu.
Kako je istakla, oznaka geografskog porekla je kolektivno pravo i taj znak mogu da koriste svi porizvođači sa određenog područja koji su upisani u registar.