Vesti
Društvo i ekonomija
Ponovni rast globalnih cena hrane
26.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Ponovni rast globalnih cena hrane
Globalne cene hrane ponovo rastu, usled poskupljenja nafte, snažne tražnje iz Azije i loših vremenskih uslova u pojedinim delovima Evrope, Južne Amerike i Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je juče iz Svetske banke (SB) u Vašingtonu.
Najnoviji indeks cena hrane SB pokazuje da su cene porasle za osam odsto u periodu između decembra 2011. i marta 2012.
U period od četiri meseca do decembra 2011, su pak cene pale, pa, čak i posle najnovijeg rasta, ostaju za jedan odsto ispod nivoa od pre godinu dana, i za šest odsto ispod istorijskog vrhunca zabeleženog u februaru 2011, navedeno je u saopštenju Svetske banke.
"Posle četiri meseca uzastopnog pada cena, cene hrane ponovo beleže rast, preteći da ugroze snabdevanje hranom za milione ljudi," rekao je Otaviano Kanuto, potpredsednik Svetske banke za smanjenje siromaštva.
"Cenovni indeksi žitarica, masti i ulja, kao i drugih namirnica, zabeležili su stope rasta u gotovo svakom mesecu od januara 2012," navedeno je u saopštenju.
Globalne cene pirinča su, međutim, pale zbog velikih zaliha ove žitarice i snažne konkurencije među izvoznicima.
Ukoliko trenutna prognoza o proizvodnji hrane za period 2012/2013 ne bude ostvarena, globalne cene hrane bi mogle dostići još veće nivoe, što bi zahtevalo njihovo strogo praćenje, upozorila je Svetska banka.
Privrede u razvoju su bile teško pogođene krizom cena hrane i energije u periodu 2008/2009, što je izazvalo socijalne nemire i zabrane izvoza hrane u nekim zemljama.
Dalji rasta cena u 2010. i početkom 2011. doveo je do povećane proizvodnje glavnih useva, dodaje banka. U saopštenju se navodi da je teško predvideti da li će rast cena u ovoj godini dovesti do nove globalne krize hrane. Banka je navela da radi na razvijanju sistema koji će definisati, identifikovati i pratiti rast cena hrane na globalnom i nacionalnom nivou.