Vesti
Društvo i ekonomija
Banke prodaju dugove preduzeća i za 10 odsto vrednosti
07.05.2012. 20:00
Izvor: Blic
Banke prodaju dugove preduzeća i za 10 odsto vrednosti
Banke sporna potraživanja i dospele kredite od preduzeća prodaju i za samo 10 odsto od vrednosti, saznaje „Blic”. Reč je o slučajevima kada firme koje su otkupile dug mogu da ga naplate tek preko suda.
Iz meseca u mesec raste broj problematičnih kredita koje su banke odobrile privredi. Za banke je rešenje da takva potraživanja prodaju i preduzećima koja se ne bave pretežno finansijskom delatnošću. Odlukom o upravljanju rizicima propisano je da je banka dužna da u slučaju pogoršanja finansijskog stanja i kreditne sposobnosti dužnika blagovremeno preduzme odgovarajuće mere za smenjene kreditnog rizika. U praksi to znači da preduzećima ponudi reprogram kredita, koji bi podrazumevao otplatu glavnice, a ne i kamate. To je i bila preporuka Vlade sredinom prošle godine, ali su efekti bili skromni. Od početka godine uvedeni su i podsticaji za banke, što je u nadležnosti NBS. Novom Odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki, bankama je dozvoljeno da mogu dospelo potraživanje ustupiti preduzeću koje se pretežno bavi finansijskom delatnošću kako bi sprečile negativne efekte po finansijski rezultat i kapital, ali pod uslovom da je banka prvo pokušala da naplati dug.
Ovakvo rešenje, kako su objasnili u NBS, smanjuje rizik da potraživanja otkupe firme povezane sa dužnikom ili sa bankom, a obezbeđuje se fer procena vrednosti. Iskustvo iz pojedinih zemalja regiona pokazalo je da su bilansi banaka privremeno bili čišćeni od problematičnih kredita njihovim prenosom na povezana lica, a to se kasnije bankama vraćalo kao bumerang. Ipak, Odbor za bankarstvo Privredne komore smatra da bi rešenje problema moglo da bude omogućavanje firmama čija pretežna delatnost nisu samo finansijske usluge da otkupljuju potraživanja.