Vesti
Društvo i ekonomija
Prijemna kancelarija poverenika
08.05.2012. 20:00
Izvor: RTS
Prijemna kancelarija poverenika
Građani će od danas moći da u novootvorenoj prijemnoj kancelariji poverenika za zaštitu ravnopravnosti u Beogradu dobiju savete i konkretna uputstva o načinima zaštite svojih prava.
U Beogradu je otvorena prijemna kancelarija poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u kojoj će građani u neposrednoj komunikaciji s predstavnicima te službe moći da dobiju savete i konkretna uputstva o načinima da zaštite svoja prava.
Kancelarija je otvorena u zgradi ministarstava u Nemanjinoj ulici 22-24. Prijem građana predviđen je utorkom i četvrtkom, a dolazak će se zakazivati na telefone 011/2438020 i 011/2436464.
Građani su do sada sa službom poverenika za zaštitu ravnopravnosti komunicirali isključivo pismenim putem, slanjem pritužbi, a od danas će im biti omogućena direktna komunikacija.
"Građani će moći da dobiju pravne savete, a pre svega razjašnjenja o tome da li njihov slučaj predstavlja diskriminaciju ili je reč o kršenju nekog drugog prava. Ako nije reč o slučaju iz naše nadležnosti, uputićemo građane na to kojoj službi treba da se obrate", rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.
Prema njenim rečima, građani će u prijemnoj kancelariji moći da dobiju i precizna uputstva o tome na koji način da sastave pritužbe i obrate se nadležnim službama.
Petrušićeva je navela da je tokom proteklih godinu dana njenoj službi stiglo 350 pritužbi građana, a pokrenuta su četiri parnična postupka. Građani se najčešće žale na probleme u oblasti zapošljavanja, polnu diskriminaciju i diskriminaciju po osnovu invaliditeta.
Jedna parnica se vodi protiv Fudbalskog saveza Srbije, zbog diskriminatorne odredbe u njihovom pravilnikom. Parnica je pokrenuta i protiv Skupštine grada Jagodina, zbog diskriminatorne odredbe u odluci o finansijskoj pomoći porodicama.
"Postupak se vodi i protiv jedne banke koja ima praksu da žene koje se vraćaju sa porodiljskog odsustva vraća na niža radna mesta", rekla je Petrušićeva.
Prema njenim rečima, jedna parnica već je dobijena u slučaju "uznemiravajućeg i diskriminatroskog postupanja prema romskoj porodici u Svrljigu". Povererenica je navela da do sada nisu pokretani krivični postupci, ali je istakla da "to ne znači da ih neće biti u budućnosti".