Vesti
Društvo i ekonomija
Svisport traži opsluživanje aviona i putnika u Beogradu
11.05.2012. 20:00
Izvor: Blic
Svisport traži opsluživanje aviona i putnika u Beogradu
Kompanija “Svisport” iz Švajcarske podnela je zahtev Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo Srbije za "zemaljsko opsluživanje aviona i putnika" na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu.
- Zahtev je podnet nedavno, a pre toga se ‘Svisport’ dugo interesovao. To je prvi put da je neka kompanija pokazala zainteresovanost zatražila dobijanje dozvole- izjavila je predstavnica Direktorata Katarina Andrić Milosavljević.
Ona je kazala da je procedura u toku i da ta renomirana kompanija treba da podnese još neku dokumentaciju i da će odluka o dobijanju dozvole biti doneta u skladu za propisima.
- Sada je otvoreno tržište i može da dođe ko god želi ukoliko ispunjava uslove- rekla je Andrić Milosavljevićeva dodajući da će “Svisport” ako dobije dozvolu postati konkurencija beogradskom aerodromu.
Švajcarska kompanija je podnela zahtev za prihvat i otpremu aviona i putnika, utovar i istovar prtljaga. Takozvani “hendlig” obuhvata i čišćenje aviona, odleđivanje, rukovanje, parkiranje i startovanje motora na avionima, postavljanje podmetača na točkovima, obezbeđivanje tereta, prevoz putnika do terminala...
Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu je ranije danas saopštio da je za 29 odsto premašio plan za prvo tromesečje sa ostvarenih 406 miliona dinara bruto dobiti.
U istom periodu ostvaren je porast broja putnika od 14 odsto, što je daleko bolje od ostvarenog proseka svih evropskih aerodroma, kod kojih tromesečni rast iznosi 3,4 odsto, saopštio je beogradski aerodrom.
Aerodrom navodi da i dalje nastavlja da napreduje mnogo brže od svih konkurentskih aerodroma u regionu, a objavljeni tromesečni finansijski izveštaj nagoveštava još jednu uspešnu poslovnu godinu.