Vesti
Društvo i ekonomija
Parada ponosa u oktobru
16.05.2012. 12:00
Izvor: Blic
Parada ponosa u oktobru
Nakon prošlogodišnjeg odlaganja Parade ponosa u Beogradu, iz LGBT organizacija Labris i Queeria centar najavili su da će ove godine, početkom oktobra u glavnom gradu Parada biti održana.
Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris predstavila je izveštaj za 2011. godinu o položaju LGBT zajednice u Srbiji, i glavni zaključak je da su još uvek značajno prisutni diskriminacija i nasilje prema LGBT populaciji.
Zbog toga je važno da se održi i Parada ponosa, koja osim što ujedinjuje sve LGBT, ona je i jedan je od načina da se LGBT izbore za svoja prava i da se otvore važna društvena i politička pitanja - rekla je Jovanka Todorović - Savović, na predstavljanju izveštaja Labrisa.
Ona je dodala da je velika greška što nakon prošlogodišnje zabrane Parade izostala javna rasprava.
Nasilje na prethodnoj Paradi ponosa
Visok stepen homofobije, stavaranje straha, i netolerancija kod LGBT populacije samo su deo problema koji ih sputava u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava.
Branko Ćirković iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti rekao je da su pripadnici LGBT populacije “žrtve svakodnevne diskriminacije”:
Uskraćena su im osnovna ljudska prava, pravo na okupljanje, slobodu govora., koja su zagarantovana Ustavom, ali i međunarodnim aktima - kaže Ćirković.

Slobodan Stojanović iz Queeria centra smatra da deklarativna podrška državnih institucija i političkih funkcionera o održavanju Parade, ali i izjave “da se nasilje ne sme destiti”, više pojačavaju netrpeljivost i diskriminaciju građana prema LGBT populaciji, nego što umanjuje efekat netolerancije.