Vesti
Društvo i ekonomija
Krediti neće pojeftiniti
17.05.2012. 12:00
Izvor: Blic
Krediti neće pojeftiniti
Krediti u Srbiji neće pojeftiniti, uprkos padu tražnje za potrošačkim i kreditima za refinansiranje, kao i smanjenju stope obavezne rezerve.
Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, za „Blic” kaže da je razlog zašto nemamo jeftinije kredite taj što je veliki broj loših zajmova sa kašnjenjem preko 90 dana, što bankama stvara veliki trošak.
- Oko tri milijarde evra je iznos problematičnih kredita za koje banke moraju da izdvajaju na ime rezervacija oko četiri milijarde - kaže Dugalić.
Kamatne stope sadrže nekoliko komponenata: trošak pribavljanja sredstava putem pozajmica i prikupljanja depozita, troškove obavezne rezerve, trošak kreditnog rizika koji zavisi od ocene kvaliteta samog klijenta i sredstava ponuđenih obezbeđenja, kao i operativni trošak obrade i servisiranja kredita.
- U samom startu je ulazna komponenta - troška sredstava i obavezne rezerve, dovoljno visoka i trenutno bez dovoljno elasticiteta za značajno smanjivanje - ističe Sonja Miladinovski, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.
Petar Grujić, direktor sektora za rad sa stanovništvom Folks banke, kaže da je nivo rizika koje banke imaju u svojim plasmanima i dalje dosta visok te se njegovo kretanje ne može predvideti sa sigurnošću.