Vesti
Društvo i ekonomija
Hiljade tona nafte prošvercuju Dunavom
17.05.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Hiljade tona nafte prošvercuju Dunavom
Rečni šverceri goriva godišnje oštete budžet Srbije za najmanje deset miliona evra, procenili su stručnjaci.
Smederevo je, inače, centar krijumčarenja koje funkcioniše tako što šverceri kupe gorivo sa stranih brodova koji prolaze kroz Srbiju, a onda ga prodaju po daleko nižoj ceni od tržišne, piše "Blic".
Sistem šverca dizel goriva u Srbiji, pogotovo u vreme poslednjih poskupljenja i te kako je u porastu.
O tome govori i veća zaplena srpskih carinika, policije, koja je za 20 odsto veća nego u 2011, ali i to što je sve više prodavaca goriva na ulici.
Strani borodovi, koji saobraćaju srpskim rekama, ne plaćaju nikakve dažbine državi Srbiji, takse, akcize za gorivo koje imaju u rezervoaru, koje se tretira kao pogonsko.
To često zloupotrebljavaju, pa srpskim švercerima prodaju i po nekoliko hiljada litara.
"Snalaze se na najrazličitije načine. Imaju osobe za kontakt koje zovu po ulasku u Srbiju i u toku noći se usidre i istaču gorivo. To u papirima pravdaju kao povećanu potrošnju. Zatim pominju manevre koje su navodno radili zbog plićaka, a nekad smo nalazili i cigle u rezervoarima čime su pokušali da lažiraju količinu dizela. Nelegalni prodavci od stranaca kupe naftu, odvezu je u neko skladište i prodaju po daleko nižoj ceni od tržišne", kaže izvor lista iz policije.
Krijumčari goriva su izuzetno dobro opremljeni. Policija je u toku ove i prošle godine zaplenila na desetine motornih i gumenih čamaca, cisterni, koje su za potrebe šverce bile ukopane u zemlju. Ipak, hapšenje švercera je izuzetno teško.
"Kad imaju akciju šverca većih razmera, postave ljude na obalu koji im mobilnim telefonima javljaju kad mi krenemo u patrolu, pa se sklone. Ako to ne uspe, onda čim nas spaze na reci, krenu u beg po obali, poput prošlog puta kad su nam se krijumčari razbežali po obližnjem ribarskom naselju kod Smedereva. Ipak, imamo i mi načina da im stanemo u kraj, pogotovo sa novom opremom i stalnim patrolama", objašnjavaju u policiji.
U jednoj od policijskih akcija, kada je uhapšena grupa iz Smedereva i Požarevca, među švercerima je bilo i pripadnika MUP.
Oni su javljali krijumčarima kada se Smederevu približava strani brod i kada je rečna patrola krenula u obilazak Dunava.
Ova grupa se sumnjiči da je prodajom goriva koje nije oporezovano i po znatno nižoj ceni od one sa pumpi oštetila budžet za milion evra.
Ekonomista Đorđe Celjić, koji radi u jednoj od kompanija koje se bave prodajom goriva, kaže za "Blic“ da je budžet Srbije godišnje oštećen za više od deset miliona evra samo zbog šverca goriva na Dunavu.
"Godišnje se zapleni od 60 do 80 tona dizela, ali ta količina se vrtoglavo uvećava. Zatim, koliko policiji švercera promakne, godišnje se proda na ulici najmanje tri puta više goriva od zaplenjenog. To znači da je šteta po građane Srbije vrlo velika, iako je za mnoge isplatljivije da gorivo kupe kod uličnog prodavca nego na pumpi. Ipak, tako se nelegalno bogate određeni slojevi ljudi koji šverc goriva često povezuju sa drugim nelegalnim delima", ističe Celjić.