Vesti
Društvo i ekonomija
Braća smo, ali nam kese nisu sestre
21.05.2012. 12:00
Izvor: B92
Braća smo, ali nam kese nisu sestre
Miločer -- Direktori avioprevoznika sa prostora bivše Jugoslavije neće se ujediniti u jednu kompaniju što je bila preporuka evropskog udruženja za avio-prevoz.
To su saopštili posle današnjeg zajedničkog sastanka u Miločeru u Crnoj Gori.

Glavni sekretar Evropskog udruženja za vazdušni prevoz Ulrih Šulte-Štrathaus ocenio je nedavno da je stav te organizacije da su lokalne kompanije premale da bi uspešno pratile tržišnu utakmicu i da je jedini način da opstanu ujedinjenje aviokompanija na prostoru bivše Jugoslavije.

Generalni direktor Kroacija erlajnza Srećko Šimunović saopštio je novinarima da srpski, hrvatski, crnogorski i slovenački avioprevoznici neće formirati jednu kompaniju, ali da planiraju saradnju koja bi podrazumevala zajedničko korišćenje aviona i potencijala regionalniog tržišta.

"Mi jesmo braća, ali nam kese nisu sestre", slikovito je objasnio svoj stav o ideji o ujedinjenju kompanija u cilju prevazilaženja ekonomske krize.

Direktori slovenačke Adrie, srpskog Jat, hrvatskog Kroacija erlajnza i crnogorskog Montenegro erlajnza dogovorili su formiranje zajedničkih radnih grupa koje će u narednih mesec do dva predložiti modele saradnje.

Među tim modelima saradnje su zajednička eksploatacija flota, usklađivanje formiranja reda letenja, eventualno zajedničko otvaranje novih linija, usklađivanje aktivnosti koje se tiču nabavke goriva, opreme za avione, a sve u cilju racionalizacije troškova.

"Treba izabrati model saradnje koji je najlakše primeniti", poručio je direktor hrvatskog avioprevoznika.

Na konferenciji za medije je saopšteno da četiri aviokompanije zajedno raspolažu sa 40 aviona, trenutno prevoze godišnje pet miliona putnika i da računaju na tržište jugoistočne Evrope sa oko 12 miliona putnika.

Šimunović je skrenuo pažnju na takozvani projekat "fišprojekat" koji je dobio i zvaničnu podršku EU, a koji podrazumeva strateško povezivanje kompanija iz regiona koje bi koristile evropske fondove za određeni broj trenutno neproduktivnih linija koje povezuju prostor bivše Jugoslavije sa Evropom.

On je pojasnio da je EU u tom smislu usvojila projektni zadatak, izdvojila sredstva i da treba da raspiše tender za izradu studije izvodljivosti kako bi utvrdila koje su to rute, tarife i troškovi.

Direktori četiri aviokompanije iz regiona su ukazali i na problem koji njihovom poslovanju stvara dolazak niskotarifnih aviokompanija na ovo tržište.