Vesti
Društvo i ekonomija
SPC: Zabrinuti za Ohridsku eparhiju
22.05.2012. 20:00
Izvor: B92
SPC: Zabrinuti za Ohridsku eparhiju
Beograd -- Sabor SPC saopštava da je uznemirujuća nova eskalacija progona sveštenstva Ohridske arhiepiskopije i apeluje na domaću i međunarodnu javnost da to spreči.
Vladika bački Irinej je rekao da posebno uznemiruje eskalacija progona protiv Orhridske ariepiskopije, "što se ogleda ne samo u kazni zatvora koju već izdržava vladika Jovana Vraniškovski nego i juče izvršenim novim hapšenjima čak i rodbine pojedinih velikodostojnika".
On je rekao novinarima u Patrijaršiji da je o svemu tome Sabor SPC izdao poseban apel domaćoj i međunarodnoj javnosti i svim činiocima koji se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda izrazivši nadu da će se "makedonske vlasti urazumiti".
"Nadamo se da će se vlasti Makedonije ipak urazumiti, ne toliko zbog naših protesta jer znamo iz iskustva koliko oni ozbiljno uzimaju u razmatranje naše apele i proteste, nego zbog toga što se stanje korumpiranog sudstva i policijski uticaj u njemu ne mogu sakriti od međunarodne zajednice", rekao je on.
Irinej je konstatovao da to prikrivanje nije bilo moguće ostvariti ni kod nas, pogotvo kada je bilo prodrlo u sve pore, uz napomenu da ne govori sa aspekta političke analize, "već osnovnog interesa da crkva živi slobodno i nesmetano bilo gde na svetu".
Sabor SPC apelovao je na predstavnike svih demokratskih država, OEBS-a i institucija i organizacija za zaštitu ljudskih prava i verskih slobada "da pruže svaki vid pomoći i podrške kako bi se progon protiv arhiepiskopa Jovana i svih pritvorenih igumanija, monaha i monahinja što pre prekinuo".
Time bi, navodi se u apelu, konačno bio sprečen pogrom verskih sloboda koje državne vlasti u Makedoniji sprovode nad pripadnicima pravoslavne Ohridske arhiepiskopije.
Šestorici saradnika vladike Ohridske arhiepiskopije SPC Jovana Vraniškovskog, osumnjičenih za krivično delo pranje novca, izrečena je mera pritvora, a trinaestorici su oduzete putne isprave nakon saslušanja kod istražnog sudije, saopštio je prethodno skopski sud.
Petoro od šest osumnjičenih, kojima je nakon jučerašnjeg saslušanja izrečena mera pritvora, su nedostupni policiji, a pod istragom je i Udruženje za unapređenje građanskih i verskih sloboda "Anastasija" iz Nižepole, koju su formirali sledbenici Vraniškovskog.
Sabor SPC u apelu navodi i da su "jake policijske snage juče organizovano i nasilno ušle u više domova pripadnika Ohridske arhiepiskopije".
U Štipu je policija tražila episkopa bregaliničkog Marka "i budući da ga nije pronašla uhapsila je monahinju Pelegiju".
Policija je u Skoplju ušla u manstir Uspenja presvete Bogorodice, tražeći episkopa Davida, "a kako ga nisu pronašli uhapsili su igumaniju manastira, monahinju Kiranu".
"Policajci su se brutalno ponašali prema monahinjama - nasilno su im istrgli iz ruku mobilne telefone i uz njihovo maltretiranje, izvršili su detaljan pretres manastira snimajući sve video kamerom", navodi Sabor SPC.
U manastiru Svetog Jovana Zlatoustog u Bitolju policija je tražila nastojateljicu manastira - monahinju Olimpijadu, "a kako je nisu našli, ponašali su se grubo i maltretirali ostale monahinje".
Policija je ušla u manastir Uspenja presvete Bogorodice u Prilepu i uhapsila jeromonaha Mojseja, navodi Sabor SPC dodavši da je policija u svim tim manastirima zaplenila sve kompjutere "i drugu materijalnu imovinu".
Dodaje se da je policija to radila zbog navodne utaje poreza, a da je "lišila slobode najužu rodbinu episkopa kao i ostale vernike Ohridske arhiepiskopije".
U apelu se podseća da vlasti Makedonije odbijaju da registruju Ohridsku arhiepiskopiju, koja nema svoje izvore prihoda i živi od pomoći vernika, "tako da je veoma providno da država, pod maskom utaje poreza, sprovodi progon na verskoj osnovi kakav ne pamte demokratske države u Evropi i svetu".