Vesti
Društvo i ekonomija
Dinar i dalje u padu
24.05.2012. 20:00
Izvor: Blic
Dinar i dalje u padu
Dinar će i danas nastaviti oštar pad od 0,6 odsto, uprkos prodaji 80 miliona evra pa će zvaničan srednji kurs biti 115,4638 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
NBS je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu, sa današnjom intervencijom, prodala ukupno 978,5 miliona evra, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.
Samo od ponedeljka je centralna banke intervenisala sa 140 miliona evra.
- To su izuzetno veliki iznosi i NBS ne može tim intenzitetom intervenisati dugoročno - rekao je juče guverner NBS Dejan Šoškić u intervjuu Tanjugu.
Guverner Šoškić je ukazao da postoji nivo ispod kojeg NBS neće trošiti devizne rezerve na intervencije na deviznom tržištu. Šoškić je takođe izrazio uverenje da će pritisci na slabljenje dinara prema evru u velikoj meri prestati u trenutku kada se formira nova vlada, koja bi trebalo da intenzivira reforme, pre svega u domenu fiskalne konsolidacije.
Dinar je ove godine bio najjači 11. januara, kada je jedan evro vredeo 103,6922 dinara. Srpska valuta će danas oslabiti prema zajedničkoj evropskoj za 3,2 odsto na mesečnom nivou, a 16,1 odsto na godišnjem. Indikativni kurs dinara prema dolaru u sredu je bio 91,2974 i za 0,8 odsto je slabiji u odnosu na prethodnu vrednost.
Dinar je prema dolaru slabiji za sedam odsto nego pre mesec dana, a 24,5 odsto nego pre godinu dana, navedeno je na sajtu NBS.