Vesti
Društvo i ekonomija
Poplave u Srbiji
25.05.2012. 20:00
Izvor: S Media
Poplave u Srbiji
Obilne padavine u Srbiji donele brojne probleme. U Osečini kod Jadra 200 domaćinstava bilo ugroženo zbog poplave. Izlila se i reka Tamnava, a u regionu Valjeva obustavljen saobraćaj na nekoliko putnih pravaca.
U Osečini kod Jadra 200 domaćinstava je bilo ugroženo zbog poplave, zbog čega su intervenisale vatrogasno spasilačke ekipe i oko pet časova jutros voda je počela da se povlači, izjavio je Tanjugu načelnik MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić.
Marić je rekao da je jedna starija osoba evakuisana i da je situacija sada koliko-toliko normalizovana, tako da za sada niko nije ugrožen. Na velikom broju reka na jugu i istoku Srbije preti opasnost od bujičnih poplava, jer se očekuju nove padavine koje će biti najveće tokom vikenda, kazao je Marić.
Prema njegovim rečima, u Svrljigu, gde je bilo izlivanja Timoka, situacija je bolja nego u sredu i ekipe su pumpale vodu, jer su podrumske prostorije bile poplavljene, ali ljudski životi nisu bili ugroženi.
On je ukazao i na probleme u Gadžinom Hanu, gde se "sjurila voda sa okolnih brda".
Govoreći o situaciji u Draževcu u okolini Obrenovca i Kolubarskom slivu, Marić je rekao da su na lice mesta upućene nadležne ekipe i da u narednih 48 sati ne preti neposredna opasnost.
Prema njegovim rečima, u Beogradu su Sava i Dunav u opadanju i ne postoji nikava opasnost od izlivanja. On je rekao da u pojedinim delovima Beograda postoji problem čišćenja kišne kanalizacije, a da bi obilnih pljuskova moglo da bude tokom vikenda.

Izlila se reka Tamnava
Reka Tamnava izlila se u gornjem delu toka u opštini Koceljeva i poplavila, prema prvim procenama, između 1.500 i 2.000 hektara oranica.
U toj opštini poljoprivredno zemljište čini 17.000 hektara.
Prema informacijama zamenika predsednika opštine Milutina Cvejića, Tamnava je prekinula lokalnu saobraćajnicu Koceljeva-Donje Crniljevo.
"Poplavljeni su atari u selima Donje Crniljevo, Galović, Gradojević, Ćukovine, a prekinut je lokalni put na dva mesta, u selima Gradojević i Kamenica. Štete su ogromne jer je zemljište uz Tamnavu već posejano i sigurno neće biti roda", rekao je Cvejić za agenciju Beta.
Cvejić je naveo da naselje Koceljeva trenutno nije ugroženo poplavama.