Vesti
Društvo i ekonomija
Ekonomisti: Neophodno zamrzavanje plata
30.05.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Ekonomisti: Neophodno zamrzavanje plata
Krizu javnog duga Srbije moguće je dugoročno rešiti samo temeljnim reformama javnog sektora, penzijskog i poreskog sistema, ocenili su danas ekonomisti.
"Srbiji je pre svega potreba reforma države i nova vlada moraće da donosi državotvorne, a ne politikantske odluke", ocenio je profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec.
On je ukazao da Srbija ima preglomaznu administraciju koju ne može da finansira nejaka privreda.
Zamrzavanje plata i penzija, za šta se danas zalažio Fiskalni savet, prema oceni Zeca je palijativna, kratkoročna mera koja neće dati rezultate ukoliko se paralelno ne sprovedu i druge neophodne reforme među kojima je i reforma poreskog sistema.
Zec je predložio uvođenje sintetičkog poreza na dohodak.
Saradnik beogradskog Ekonomskog instituta Stojan Stamenković je ocenio da je zbog velikog budžetskog deficita neophodno zamrzavanje plata i penzija.
"Nova vlada treba da napravi računicu da li bi bilo izvodljivo selektivno zamrazavanje plata i penzija, odnosno da se od te mere izuzmu penzioneri i budžetski korisnici koji imaju najniža primanja", rekao je Stamenković.
Među prvim merama nove vlade, kako je predložio, trebalo bi da bude i reforma poreskog sistema, kako bi se istovremeno sa smanjenjem rashoda povećali budžetski prihodi.
"Ekonomski oporavak Srbije, sređivanje stanja u javnim finansijama i stabilizacija deviznog kursa nije moguća bez priliva stranih investicija. Zbog toga hitno treba da budu obnovljeni pregovori sa Međunarodnim moneternim fondom (MMF), što će biti pozitivan singnal investitorima", kazao je Stamenković.