Vesti
Društvo i ekonomija
Radnici "MB gas oila" nastavljaju protest ispred Ministarstva ekonomije
31.05.2012. 12:00
Izvor: Blic
Radnici "MB gas oila" nastavljaju protest ispred Ministarstva ekonomije
Zaposleni u preduzeću za trgovinu naftnim derivatima "MB gas oil" iz Beograda, koji već nekoliko dana protestuju ispred Ministarstva ekonomije, najavili su danas da će nastaviti protest i u naredna četiri dana.
Predsednik sindikata tog preduzeća Zoran Đumić kazao je na konferenciji za novinare da zaposleni u MB gas oilu traže poništavanje odluke kojom se suvlasniku firme Bojanu Kociću vraća mogućnost odlučivanja.
On je naglasio da Kocić želi da ugasi firmu, ali za to nema osnova, jer "MB gas oil" dobro privređuje, ostvaruje profit i nema poroblema sa poslovanjem.
- Gašenjem firme bi oko 300 zaposlenih, od kojih je oko 70 odsto kreditno zaduženo ostalo na ulici - kazao je Đumić i naglasio da radnici neće odustati od protesta dok se ne ispune njihovi zahtevi i ne primeni zakon.
Advokat zaposlenih koji su u protestu Nenad Zafirović, kazao je da su "MB gas oil" osnovali 2003. godine sa po 50 odsto vlasništva Mileta Brežančić i Bojan Kocić.
Zafirović je kazao da jedan od vlasnika može da traži gašenje firme, ali da je to ekstremna odluka koja se donosi ako preduzeće loše posluje, što ovde nije slučaj.
Kocić je nakon konferencije za novinare koju su organizovali radnici u protestu, a kojoj je i on prisustvovao, novinarima negirao da želi da ugasi firmu i da radnici ostanu bez posla.
- Cilj moje tužbe je uvođenje prinudne i nezavisne uprave koja će obezbediti normalno funkcionisanje firme dok se ne reše suvlasnički odnosi, jer drugi suvlasnik, Mile Brežančić sve vreme odbija da sarađuje - kazao je Kocić.
On je naglasio da "Brežančić svojim nasilnim, kriminalnim i nezakonitim postupcima vrši pritisak na Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u cilju donošenja odluke koja njemu lično odgovara, a čiji je cilj da mene (Kocića) kao drugog osnivača u potpunosti izbaci iz firme i da sve poslovne odluke isključivo on
(Brežančić) sam donosi."
Prema rečima Kocića, Brežančić organizovano sa predstavnicima sindikata "MB gas oil" dovodi u težak položaj pred bankama i drugim poveriocima i tako direktno odbija velikog inostranog kupca koji bi rešio postojeće probleme.
- Od samog početka krize, Brežančić svesno i namerno sabotira svaki moj napor, predlog i odluku da nađemo najbolje i najpovoljnije rešenje za izlazak firme iz krize, a što može imati za posledicu dovođenje firme na rub propasti - kazao je Kocić.
Grupa zaposlenih u "MB gas oilu" u ponedeljak, 28. maja je započela višednevne proteste pred Ministarstvom ekonomije Srbije parkirajući nekoliko cisterni.
"MB gas oil" uvozi tečni naftni gas iz Rusije, Kazahstana i Ukrajine, ima 22 benzinske pumpe u Srbiji i četiri skladišta, ima godišnji promet od 130 miliona evra, a mesečno u budžet Srbije uplaćuje 22 miliona dinara za akcize.
Zaposleni u "MB gas oilu" ranije su kazali da su problemi između suvlasnika tog preduzeća nastali nakon što su u novembru 2011. uhapšeni izvršni direktor firme i komercijalista koji su u saradnji sa vlasnikom i vozačima autoprevoznika "Daki petrol" mešali gorivo sa benzinom niskog kvaliteta i oštetili "MB gas oil" za 4,3 miliona dinara.