Vesti
Društvo i ekonomija
Cene nekretnina pale 40 odsto, kupaca sve manje
04.06.2012. 12:00
Izvor: Blic
Cene nekretnina pale 40 odsto, kupaca sve manje
Uprkos tome što su cene stambenog i poslovnog prostora u Srbiji pale od 2009. za oko 40 odsto sve je manje kupaca, kažu stručnjaci i predstavnici agencija za nekretnine.
U agencijama koje se bave ovom delatnošću u Nišu, rekli su Tanjugu kako su promet nekretnina i cene poslovnog i stambenog prostora u padu, a paradoks je da je poslovni promet čak jeftiniji od stambenog što ranije nije bio slučaj.
Cene stanova u Nišu, zavisno od lokacije, starosti i kvadrature kreću se od 600 do 1.000 evra po kvadratnom metru.
U Kragujevcu su cene nekretnina , kako u staroj tako i u novogradnji, niže za 10 do 20 odsto u odnosu na 2008, i u centru grada se kreću od 700 do 1.000 evra.
Na tržištu nekretnina u Novom Sadu je u poslednje tri godine ponuda stanova prepolovljena, dok je potražnja opala za dve trećine, izjavio je vlasnik agencije za promet nekretnina „Bomil", Bojan Miljanović. Cene stanova se kreću od 700 do 1.250 evra po kvadratu.
Cene stanova u Boru stagniraju i za dvoiposoban stan u novogradnji treba izdvojiti 400 do 450 evra po kvadratu.
U Beogradu je ponuda starih stanova sve veća i njihovi vlasnici su prinudjeni da ih prodaju i ispod tržišne cene, ukoliko žele da „završe posao“. U 2012. je bilo skoro za petinu manje zahteva za dobijanje stambenih kredita nego u istom periodu lane, jer se gradjani zbog ekonomske situacije sve teže odlučuju za taj vid kupovine stana u glavnom gradu.
U agencijama u Beogradu ističu da je veoma dobar trenutak za kupovinu stana, jer se sve i svašta može naći po cenama povoljnijm nego prethodnih godina, ali i da je od početka godine prodaja nekretnina opala do 30 odsto.
Konsultant za investicije u oblasti nekretnina Dušica Gaković je rekla da cene postepeno padaju od 2009, u proseku izmedju 10 i 20 procenata godišnje, dok su u 2008. dostigle svoj vrh. Novoizgradjeni komercijalni prostor ne beleži pad cene, a reč je o tržnim centrima i maloprodajnim parkovima, koji imaju izuzetno visoke cene zakupa.
Oni se uglavnom i ne prodaju u ovom trenutku, ali su cene zakupa na veoma visokom nivou i značajno više nego u gradovima u regionu - rekla je ona.