Vesti
Društvo i ekonomija
Petrović: Javnost još ne shvata u kakvoj je situaciji domaća privreda
05.06.2012. 12:00
Izvor: Blic
Petrović: Javnost još ne shvata u kakvoj je situaciji domaća privreda
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je juče da javnost u Srbiji još ne shvata u kakvoj se situaciji nalazi domaća privreda, upozoravajući da se mora smanjiti potrošnja na svim nivoima i na taj način u 2012. i 2013. uštedeti oko milijardu evra, da bismo u 2014. mogli da imamo privredni oporavak i rast.
Petrović je ponovio da su neophodne uštede u javnim rashodima, kao što je zamrzavanje plata i penzija, smanjenje subvencija, uz neizostavno sprovođenje strukturnih reformi.
"Veličina problema je takva da traži ozbiljne mere", rekao je Petrović za B92 i dodao da ga još niko od predstavnika parlamentarnih stranaka nije pozvao na razgovore tim povodom.
Odgovarajući na pitanje da li Srbija može da se zaduži za dodatnih 2,5 milijardi evra da bi rešila nagomilane probleme, Petrović je upozorio da se javni dug nalazi na uzlaznoj putanji, a ukoliko se ne postigne dogovor o nastavku aranžmana sa MMF-om, Srbija neće moći da se zaduži za tih dodatnih 2,5 milijardi evra ili će to morati da učini po mnogo nepovoljnijiom uslovima.
Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže da je Srbija u regionu na vrhu po visini javnog duga koji je permašio 50 odsto BDP-a i ocenjuje da to nije dobro, jer se ne možemo ravnati sa razvijenim zemljama EU, koje imaju i javni dug preko 60 i iznad 80 odsto BDP-a.
U odgovoru na pitanje da li treba insistirati na štednji ili se dodatno zaduživati da bi se investiralo u privredu i stimulisala potrošnja, Petrović je rekao da bi u slučaju stimulisanja potrošnje deficit budžeta, umesto planiranih 150 milijardi, dostigao najverovatnije 250 milijardi dinara do kraja ove godine, odnosno to bi bilo bez efekta na privredu.
"Stimulisanje potrošnje neće dovesti do rasta privrede u 2012. i 2013. godini", upozorio je Petrović.
Komenatrišići ocene analitičara da se uskoro očekuje rast cena osnovnih životnih namirnica u Srbiji za 10 odsto zbog pada kursa dinara, Petrović je rekao da cene neće moći "tako lako da divljaju", jer tražnja stagnira.
Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić rekao je da su sve parlametarne stranke "manje više upoznate sa ekonomskom situacijom u zemlji i to nije ništa novo" i podsetio da je na istovetne probleme srpske privrede ukazivao i MMF.
Najbolnije i najpotrebnije biće strukturne reforme koje će obezbediti rast produktivnosti i rast izvoza, da se promeni ambijent za privređivanje, rekao je Nikolić i ocenio da i te mere, ukoliko ih sprovede nova vlada, "neće biti dovoljne".