Vesti
Društvo i ekonomija
Svetska banka: Smanjite budžetski deficit
06.06.2012. 12:00
Izvor: Mondo.rs
Svetska banka: Smanjite budžetski deficit
Nova Vlada Srbije morala bi da u što kraćem roku sprovede mere za smanjenje budžetskog deficita i javnog duga, poručuju iz Svetske banke.
Fiskalni savet dao je korisne savete u tom smeru ali je na budućoj vladi da li će primeniti te ili neke druge mere sa istim ciljem, ocenili su danas stručnjaci Svetske banke.
Ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović izjavio je, na konferenciji za novinare, da što se pre postigne fiskalno prilagođavanje i smanjenje budžetskog deficita to će biti bolje za zemlju jer će značiti manje kamate za zaduživanje i veći kredibilitet u očima investitora.
On je, na predstavljanju Izveštaja Svetske banke za jugoistočnu Evropu, istakao da je budžetski deficit značajno porastao. Ukoliko bi mere fiskalne konsolidacije bile usvojene još u julu, to bi bilo dobro za zemlju jer bi te mere imale efekat na poslednje mesece 2012. godine i delom bi anulirale negativne rezultate početka 2012. godine, ocenio je.
"Svaki dan koji prođe skupo nas košta i što pre mere budu preduzete to će biti bolje", naglasio je Šestović.
On je ukazao da potrošnja zemlje ne može da raste u nedogled i da se mora zaustaviti rast deficita i rast zaduživanja za njegovo pokrivanje i u tom smislu Fiskalni savet je dao koristan materijal.
Vodeći ekonomista za zapadni Balkan u Svetskoj banci Željko Bogetić ukazao je da je Srbiji neophodna fiskalna konsolidacija da bi izbegla probleme sa finansiranjem u budućnosti i da mora da reši problem sa javnim dugom.
Bogetić je naglasio da podržava program Fiskalnog saveta koji je ``ostvariv i neophodan i daje dobru mapu za fiskalne reforme`` i izrazio nadu da će on u bliskoj budućnosti biti primenjen.