Vesti
Društvo i ekonomija
Italijanski "Danijeli" odustao od investicije u Srbiji
06.06.2012. 20:00
Izvor: Blic
Italijanski "Danijeli" odustao od investicije u Srbiji
Dve italijanske kompanije, "Danijeli" i "Baldijeri", koje su sa Vladom postigle dogovor o ulaganju u Srbiju, odložile su svoje investicije do daljnjeg. Ovo je predsednik Demokratske stranke Boris Tadić preneo novinarima nakon konsultacija sa Tomislavom Nikolićem oko formiranja parlamentarne većine.
- Posle objavljivanja rezultata predsedničkih izbora, kompanija "Danijeli" odlučila je da do daljnjeg stopira investiciju - kaže Tadić.
On je istakao da to predstavlja veoma lošu vest, ali da će lično narednih dana otputovati na razgovore kako bi eventualno uspeo da ubedi vlasnike da promene odluku.
Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju o investiciji vrednoj pola milijarde evra između "Danijelija", trećeg najvećeg proizvođača delova za metalsku industriju i srpske vlade 29. marta, počeli su pritisci italijanske javnosti na tu kompaniju. Istovremeno su i predstavnici vlada iz okruženja intezivirali razgovore sa "Danijelijem" da ulože novac u njihove zemlje, umesto u Srbiju.
Ubrzo nakon toga je i Franko Aceta, treći čovek kompanije izjavio u intervjuu "Blicu" da Memorandum nije obavezujućeg karaktera te da će konačna odluka o ulaganju biti doneta do kraja juna.
"Danijeli" je u ponedeljak potpisao ugovor o kupovini Železare u Sisku. Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević juče je izjavio za "Blic" da kupovina železare u Sisku ne znači da je „Danijeli“ odustao od najavljene investicije u Srbiju, ali da ga nimalo ne raduje što su uložili u Hrvatsku.
Američka kompanija Commercial Metals Company prodala je Železaru Sisak italijanskoj grupi "Danijeli" za oko 30,4 miliona dolara u ponedeljak.
Još jedna italijanska kompanija iz oblasti precizne mehanike, "Baldijeri" takođe je odlučila da do daljnjeg odloži investiranje u Srbiju.

Ćirić: Očekujem da "Danijeli", ipak, investira
Ministar ekonomije Nebojša Chirić izrazio je danas očekivanje da će italijanska kompanija "Danijeli", ipak, realizovati investiciju u izgradnju čeličane u Srbiji.
"Uprkos mogućoj uznemirenosti, što signaliziraju i drugi investitori, zbog neočekivanog ishoda predsedničkih izbora u Srbiji, očekujem da finalni status projekta bude potvrđen i definisan do kraja juna i da će doći do realizacije investicije uprkos vrlo specifičnoj situaciji na tržištu čelika", kazao je Chirić TV B92.
Prema njegovim rečima, predstavnici tog ministarstva i Vlade Srbije u stalnom su kontaktu s predstavnicima grupe "Danijeli" kako bi sa pažnjom analizirali političke prilike u Srbiji.
"Ako memorandum bude potvrđen i konkretnim ugovorom, očekujem da prve korake, povodom realizacije te investivije, preduzmemo krajem ove i početkom sledeće godine", istakao je Ćirić.