Vesti
Društvo i ekonomija
Još petoro dece na posmatranju zbog tuberkuloze
07.06.2012. 12:00
Izvor: Blic.rs
Još petoro dece na posmatranju zbog tuberkuloze
Devetoro od 27 učenika drugog razreda Osnovne škole „Kralj Petar I“ u Beogradu inficirano je bacilom tuberkuloze, ali roditelji strepe da će broj biti i veći jer se još čekaju rezultati za još petoro učenika. Njih je zarazio učitelj M. M. koji je oboleo od tuberkuloze i već petnaestak dana se leči na Infektivnoj klinici.
Deca jesu inficirana, ali nisu bolesna i, što je najvažnije, ne mogu da inficiraju druge. Moram da podsetim da je većina odraslih osoba zaražena ovim bacilom i da samo neznatan broj ljudi u nekom periodu života oboli. Deca uzrasta od pet do dvanaest godina su posebno zaštićena jer ih BCG vakcina štiti od najtežih oblika bolesti, a to su milijarna tuberkuloza i tuberkulozni meningitis - kaže dr Radmila Ćurčić, načelnica Odeljenja za epidemiologiju Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.
Ona dodaje da će konzilijum lekara do kraja nedelje odlučiti da li inficirana deca treba da primaju preventivnu terapiju.
Deca retko dobijaju tuberkulozu, pa se retko uključuje i preventivna terapija. Ukoliko bude uključena, to će značiti da u narednih šest meseci piju jedan od četiri leka koji se koriste u lečenju tuberkuloze. Kada se lek pije, deca normalno idu u školu, odrasli na posao - objašnjava dr Ćurčić.
Bez obzira što su deca uglavnom otporna na tuberkulozu, svako treće dete u II/2 odeljenju je zaraženo, jer je učitelj M. M. dugo dolazio bolestan na nastavu.
Učitelj ima pravo da ne vodi računa o svom zdravlju, ali nema pravo da zarazi našu decu. Ko zna od kada boluje, kad je ovoliko dece inficirano. Poznajem ga kao savesnog i odgovornog pedagoga i nije mi jasno kako je sada mogao da ovako da se ponaša - priča zabrinuta baka, čiji unuk ide u ovo odeljenje.
Telefon u ovoj školi, ali i u Zavodu za plućne bolesti ne prestaje da zvoni. Zovu i zabrinuti roditelji učenika drugih odeljenja čiju decu je M. M. u aprilu vodio na Taru, gde je organizovana nastava u prirodi.
Svima savetujemo da odvedu dete na pregled, a od danas pa u narednih nedelju dana na pregled će ići i svi zaposleni. Ovaj učitelj je, sa još nekoliko kolega, u aprilu za vreme prolećnog raspusta vodio decu na Taru. To je bilo u njihovom sopstvenom aranžmanu, mimo škole. On je od 14. maja na bolovanju, a od roditelja smo saznali da je smešten na Infektivnu kliniku i da je reč o tuberkulozi - priča Milka Boškov, direktor ove osnovne škole. Ona kaže da bi u škole ponovo trebalo uvesti obavezne sanitarne preglede koji se rade jednom godišnje.