Vesti
Društvo i ekonomija
Dušan Nikezić: Srbiji ne preti bankrot
11.06.2012. 12:00
Izvor: Blic
Dušan Nikezić: Srbiji ne preti bankrot
Ekonomska situacija u Srbiji je ozbiljna, ali postoji makroekonomska stabilnosti i nema bojazni da bi moglo da dođe do bankrota ili krize javnog duga, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić.
Nikezić je za RTS kazao da ekonomska situacija u zemlji jeste ozbiljna, ali da je uslovljena krizom u Evropskoj uniji zbog čega je revidiran rast za ovu godinu sa 1,5 na 0,5 odsto.
"Nema govora o tome da nam preti bankrot ili kriza javnog duga. Srbija je i dalje među niže zaduženim zemljama u Evropi i imamo makroekonomsku stabilnost", rekao je on dodajući da je rejting zemlje u protekle dve godine povećan, a zatim i potvrđen.
Nedavno je objavljeno da se na skali od 20 zemalja sveta koje su najugroženije bankrotom Hrvatska nalazi na desetom mestu.

Ekonomisti: Javne finansije neće presušiti
Povodom tvrdnji lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mladjana Dinkića da je trezor prazan i da nema novca ni za pokretanje proizvodnje fijatovih automobila u Kragujevcu, u Ministarstvu finansija su naveli da je "Fijat" suviše značajna investicija da bi se država igrala sa sudbinom te firme.
To potvrđuje i prošlonedeljna uplata iz budžeta "Fijatu" od 10 miliona evra na ime tekućih obaveza. Bez problema je isplaćena i ovogodišnja rata od 200 miliona evra deviznim štedišama.
Ekonomisti se slažu da javne finansije neće presušiti, ali upozoravaju da nova vlada mora što pre da nastavi pregovore s MMF. U toj instituciji nam je na raspolaganju milijarda evra za jačanje deviznih rezervi.
U Ministarstvu finansija smatraju da su mere Centralne banke za stabilizaciju kursa dinara i cena dobre kako bi javne finansije bile održive i u danima dok se čeka formiranje nove Vlade.