Vesti
Društvo i ekonomija
Cvetković Đilasu: Akciza ostaju kakve jesu
12.06.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Cvetković Đilasu: Akciza ostaju kakve jesu
Premijer i ministar finansija Mirko Cvetković obavestio je gradonačelnika Beograda da nema ništa os msanjenjaj akciza jer "propisi ne dozvoljavaju".
Cvetković je, povodom zahteva Grada Beograda da budžet Srbije obezbedi subvenciju Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) "Beograd" kroz povlašćenu akcizu na derivate nafte kako ne bi morao da poskupi javni prevoz u prestonici, obavestio Đilasa da bi to bilo moguće samo izmenama Zakona o akcizama, rečeno je Beti u Vladi
Srbije.
Gradskoj upravi je dostavljeno mišljenje Ministarstva finansija u kojem je navedeno da se predlog o umanjenju akcize na derivate nafte koje koristi gradski prevoznik smatra inicijativom za izmenu Zakona o akcizama koja može biti razmatrana prikom naredne izmene tog zakona.
Vlada u tehničkom kapacitetu u kome se sada nalazi, kako je naveo Cvetković u dopisu gradonačelniku Beograda, nema mandat da se izjašnjava o političkom stavu da se menja Zakon o akcizama.
U dopisu koje Grad Beograd ranije uputio Ministarstvu finansija zatraženo je smanjenje akciza na gorivo koje koristi GSP "Beograd " što je obrazlaženo nepovoljnom situacijom u kojoj je to preduzeće, pre svega zbog pada vrednosti dinara i poskupljenja energenata.
Upozoreno je da će, ako ne bude prihvaćen predlog o umanjenju akciza, Grad Beoograd biti prinuđen da poskupi gradski prevoz za više od 20 odsto.
Akciza za sve vrste benzina u Srbiji iznosi 48,10 dinara po litru, a akciza za dizel gorivo 35,57 dinara po litru. Kada se na cenu sa akcizom dodaju porezi, ispada da se duplira rafinerijska ili uvozna cena goriva.