Vesti
Društvo i ekonomija
Razvojna banka Vojvodine pere novac?
14.06.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Razvojna banka Vojvodine pere novac?
Uprava za sprečavanje pranja novca Srbije podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu prijavu protiv Razvojne banke Vojvodine i odgovornog lica.
Razvojna banka, čiji je osnivač AP Vojvodina, i u njoj ovlašćeno lice prijavljeni su zbog neovlašćenog obavljanja transakcija jednog preduzeća čiji su finansijski tokovi bili stavljeni pod nadzor Uprave, objavio je antikorupcijski sajt Pištaljka.
Banka je, kako je prenela Pištaljka, ranije bila obaveštena da o svim transakcijama prethodno mora da obavesti Upravu, ali ona to nije učinila prilikom isplate naloga u vrednosti od 6.192.000 dinara, čime je prekršila odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.
Na sajtu "Pištaljke" objavljen je i faksimil prijave protiv Razvojne banke Vojvodine, pod oznakom "strogo poverljivo", ali se ne navodi naziv preduzeća koje je 10. aprila ove godine Uprava za sprečavanje pranja novca stavila pod mere praćenja.
Razvojna banka Vovodine, bivša Metals banka, u većinskom je vlasništvu Izvršnog veća Vojvodine, pa je stoga posebno zanimljivo je objašnjenje prijave koju je dao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić.
On je za agenciju Beta objasnio da Uprava "ne sumnjiči Razvojnu banku Vojvodine za pranje novca već je prijava podneta zbog kršenja propisa o sprečavanju pranja novca".
Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kazna za privredni prestup iznosi od 500.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice, a od 20.000 do 200.000 dinara za odgovorno lice.
Poslovanje Razvojne banke Vojvodine (nekada Metals banka) dospelo je u žižu javnosti sredinom novembra 2010, kada je uhapšeno više lica iz klana Darka Šarića i to zbog krivičnog dela pranja novca.
U proteklom periodu mediji su pisali da je Metals banka u više navrata kreditirala i izdavala bankarske garancije za potrebe privatizacije preduzeća koja su kupovali najbliži Šarićevi saradnici, a kojima se danas sudi zbog organizovanog kriminala i pranja novca.