Vesti
Društvo i ekonomija
Najbogatiji Evropljanin je Španac
15.06.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Najbogatiji Evropljanin je Španac
Amansio Ortega, osnivač modne kompanije Inditeks, postao je najbogatiji Evropljanin sa bogatstvom od 39,5 milijardi dolara.
U trenutku kada se Španija suočava sa jednom od najozbiljnijih ekonomskih kriza u svojoj istoriji, najbogatiji Evropljan postao je baš sedamdeestogodišnji Ortega, koji je osnivač modnih kuća kao što su Zara, Masimo, Duti, Beršika, Stradivarius, preneo je francuski list "Figaro".
Španski biznismen je tako potisnuo sa mesta broj jedan liste najbogatijih Evropljanina Šveđanina Ingvara Kamprada, vlasnik Ikea, čije se bogatstvo procenjuje na 37,2 milijarde dolara.
Treći na listi sa 22,7 miljardi dolara je je Bernar Arno, vlasnik najveće na svetu kompanije za luksuzne proizvode LVMH.
Amansio Ortega je istovremeno postao i četvrti najbogatiji čovek na svetu iza Meksikanca Karlosa Slima, osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i Amerikanca Vorena Bafeta.
Bogatstvo Ortege je poraslo pošto su u sredu akcije "Inditeksa" porasle za 12,1 odsto dostižući vrednost od 75 evra.
Prodaja ove španske kompanije, sada prisutne u 85 zemalja, je za tri meseca zaključno sa aprilom skočila za 15 odsto u odnosu na podatke iz istog perioda lane, na 3,416 milijardi evra.