Vesti
Društvo i ekonomija
Pančevo: Obveznice od million evra
18.06.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Pančevo: Obveznice od million evra
Emitovanjem i prodajom municipalnih obveznica Pančevo je obezbedilo milion evra za finansiranje početka radova na pet kapitalnih projekata u gradu do kraja 2012. godine, među kojima su dve industrijske zone.
Prva serija ovih obveznica koje emituju lokalne samouprave već je našla dva kupca - Komercijalnu banku i banku Intesa, sa kojima je sklopljen aranžman na celu sumu od milion evra, mada će ove hartije moći da kupuju i građani i firme.
Sredstva su pribavljena za izradu kompletne projektno-tehničke dokumentacije i početak radova na izgradnji dve industrijske zone u Pančevu - “Grinfild 2” i severne industrijske zone i nekoliko manjih objekata.
Pančevo je na ovaj način uštedelo nekoliko desetina hiljada evra, jer je kamata na obveznice 9,5 odsto, dok bi kamata na kredit uzet na isti iznos bila 9,9 odsto, objašnjeno je u saopštenju.
Rok otplate ovog kredita je sedam godina ali Gradska uprava već za 18 meseci može da reguliše svoj dug prema dvema bankama a da emituje novu seriju obveznica ukoliko ekonomski uslovi i prilike na tržištu budu takvi da se municipalne obveznice mogu prodati pod povoljnijim uslovima, odnosno uz nižu kamatu.
Zaduživanje lokalne samouprave prodajom municipalnih obveznica ne može biti veće od zakonom propisanih limita, a mora biti sprovedeno uz saglasnost Ministarstva finansija.
Pančevo je drugi grad u Srbiji koji se odlučio da sredstva za važne projekte obezbedi ovim altenativnim izvorom finansiranja. Prve municipalne obveznice emitovao je Novi Sad u vrednosti od 35 miliona evra. Gradska vlada je takvim načinom pribavljanja novca za infrastrukturne projekte, umesto uzimanja komercijalnih kredita, uštedela oko 3 miliona evra .