Vesti
Društvo i ekonomija
EPS i pojedina komunalna preduzeća traže poskupljenje struje i komunalija
20.06.2012. 12:00
Izvor: Blic
EPS i pojedina komunalna preduzeća traže poskupljenje struje i komunalija
Elektroprivreda Srbije i pojedina komunalna preduzeća procenjuju da je potrebno podići cene struje i komunalnih usluga kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje. Pojedina poskupljenja mogla bi da idu i preko 15 odsto, kažu u Udruženjima komunalne privrede.
U NBS očekuju da se u drugoj polovini godine najveći rast zabeleži kod cena gasa za domaćinstvo, struje, grejanja, lekova, ostalih stambeno-komunalnih usluga, kao i prevoza putnika.
- Inicijalna procena za rast regulisanih cena u 2012. iznosi oko osam odsto - kažu u NBS.
Milovan Lečić, direktor Udruženja toplana kaže da je realno očekivati rast cena grejanja, ali da će odluku o tome doneti toplane ponaosob.
- Disparitet cene grejanja i cene energenata mora se otkloniti, a logično bi bilo da se to učini rastom cena, a ne uzimanjem novca iz budžeta - kaže on.
U Poslovnom udruženju komunalnih preduzeća KOMDEL procenjuju da će jedna od prvih mera lokalnih vlasti po formiranju biti poskupljenje komunalnih usluga.
Niske cene su, inače, kako se navodi i u Predlogu strategije restrukturiranja javnih komunalnih preduzeća, jedan od ključnih razloga za loše poslovanje komunalnih preduzeća. Na neophodnost povećanja različitih komunalnih usluga ukazao je nedavno i Fiskalni savet.
Dragomir Marković, direktor EPS, rekao je da bi struja trebalo da poskupi i do 80 odsto do 2014.