Vesti
Društvo i ekonomija
UPS: Poreska da se ne drži baš celog zakona
21.06.2012. 20:00
Izvor: Mondo
UPS: Poreska da se ne drži baš celog zakona
Unija poslodavaca Srbije je, pozivajuči se na ekonomsku krizu, zatražila da inspekcije prema zakonu ne zatvaraju radnje koje krše propise.
Poslodavci su upozorili danas Poresku upravu da pojačani inspekcijski nadzor i veliki broj izdatih rešenja o privremenoj zabrani vršenja delatnosti, donosi više štete nego koristi.
Okupljeni u UPS bio radije da se onima koji krše zakone samo naplate kazne a da se primena onog što prekršioce zakona ili one koji rade "na sivo" zaista zaboli, a to je zatvaranje radnji na određeno vreme, odloži za neka "srećnija vremena".
"UPS upozorava Poresku upravu da je negativna praksa privremenog zatvaranja objekta kontraproduktivna, da privrednim subjektima proizvodi gubitke daleko veće od novčanih kazni predviđenih zakonom i samim tim, dovodi do pada budžetskih prihoda većih od prihoda od izrečenih kazni", navedeno je u saopštenju.
Kako se dodaje, privreda Srbije već više godina bezuspešno protestuje protiv ove negativne prakse, koja za rezultat ima samo dalje zatvaranje privrednih subjekata i prelazak u sivu zonu, i stvaranje nelojalne konkurencije poslodavcima koji legalno posluju.
"UPS podržava borbu protiv sive ekonomije i utaje poreza i zalaže se za poslovanje svih privrednih subjekata u skladu sa važećim zakonima, i shodno tome ulogu inspekcija vidi kao apsolutno legitimnu, ali mora upozoriti na pogrešnu politiku kazni kojima je predviđeno zatvaranja objekata".
"Zatvaranje objekata dovodi do smanjenja prometa, neisplaćivanja zarada zaposlenima, a dalje do otpuštanja zaposlenih i, u krajnjem slučaju, do prelaska u sivu zonu, čime su na gubitku i zaposleni, i poslodavci koji legalno posluju, i sama država koja gubi stabilne prihode".
"Smatramo da je reč o kršenju prava na rad i slobodu preduzetništva, i da ovaj vid kazni mora biti rezervisan samo za slučajeve gde dalji rad predstavlja opasnost za zdravlje i bezbednost zaposlenih i građana".
"Izricanje ovih kazni u drugim slučajevima je naročito štetno u kriznim godinama tokom kojih jedan mesec lošeg poslovanja može biti ključan između opstanka i gašenja firme i radnih mesta", navedeno je u saopštenju.