Vesti
Društvo i ekonomija
Čelična kriza gasi železaru
24.06.2012. 14:00
Izvor: politika
Čelična kriza gasi železaru
Od 5. jula na tihi hod biće stavljena i druga visoka peć smederevske čeličane, a za njom će do 10. jula stati i trake u toploj valjaonici, saznaje „Politika“
Smederevo – Višemesečno „veštačko disanje“ koje je država pokušala da udahne smederevskoj železari nije pomoglo nekadašnjem gigantu da preživi čeličnu krizu i odlazak bivših vlasnika. Nakon pet meseci država je zategla kesu i donela odluku da do daljeg zaustavi nerentabilnu i već posustalu proizvodnju.

Od 5. jula na tihi hod biće stavljena i druga visoka peć, a za njom će do 10. jula stati i trake u toploj valjaonici, saznaje „Politika“. Ovim će stati kompletna proizvodnja u smederevskoj čeličani jer je prva peć ugašena još prošlog proleća,odlukom Ju-Es stila. Oko pet hiljada radnika ostaće bez posla i biće upućeno na prinudne odmore sa 60 odsto od plate. Tinjanje visoke peći u fabrici će obezbeđivati manje od 500 radnika. Ostali će se za dve nedelje naći u nebranom grožđu jer, za razliku od februarskog raspusta, ovaj prekid proizvodnje može da potraje i pitanje je kada će gvožđe ponovo poteći iz peći u Smederevu.

Da li će 10. septembra neki kupac zakucati na vrata železare velikije znak pitanja. Od ishoda tendera,koji je dva puta produžen, umnogome zavisi i povratak radnika u pogone. Do tada je izvesno da će morati da seodmaraju jer siljenje proizvodnje pravi velike gubitke u vreme kada ni to malo gvožđa što proizvede fabrika nema gde da plasira.